Božična poslanica nadškofa msgr. Alojzija Cvikla

25.12.2017 Maribor Božič, Nadškof Cvikl, Škofija Maribor

Adventni čas, ki nas je pripravljal na božični praznik, je v nas želel ustvariti ozračje pričakovanja in odprtosti. Tako je osnovno sporočilo božičnih praznikov, da je Bog znova in znova na poti k človeku.

V vsakdanjem življenju so obdobja, ko čutimo »tišino Boga«, ko ne čutimo njegove bližine in se nam zdi oddaljen. Kako premagati to noč? Vera je odnos, je nekaj živega, ki gre tudi preko kriz in teme. So pa tudi obdobja sreče in bližine. Ne smemo pozabiti, da je Bog tisti, ki je z nami tudi takrat, ko ne čutimo njegove bližine, da je tisti, ki vstopa v naše življenje, ki trka na vrata našega srca. To daje človeku upanje, ki ni kakšna utopija, ampak postaja resničnost.

Božični prazniki, ki so pred nami, so nova priložnost, da se utrdi naša vera v skrivnost, ki razodeva dobroto in človekoljubnost Boga, našega Odrešenika. Ti dnevi so priložnost, da o tej skrivnosti več razmišljamo in se v srcu zahvaljujemo za njo. V zgodbo Božjega vstopanja v naš svet je vključen vsak od nas.

Ta vključenost se lahko kaže le v zunanjem praznovanju božičnih običajev. Povabljeni pa smo, da od tega zunanjega, kar je človeku v oporo, naredimo korak naprej k pravi vsebini in sporočilu božiča.

Sporočilo božiča je v dejstvu, da je Bog po Besedi, ki se je učlovečila in naselila med nami, spregovoril »končno besedo«, se pravi besedo, ki izžareva vso globino njegove ljubezni in pozornosti do človeka.

Želim, da bi božično sporočilo doseglo čim več ljudi in, da bi ob tem praznovanju božiča naše življenje dobilo nov zagon in novo vsebino.

Naj bo novo leto 2018 ustvarjanje okolja z Božjim Sinom, ki ga krasijo mir, poštenje, domačnost in dobrota. To pa so osnovni pogoji na poti človeka k sreči!

 

msgr. Alojzij Cvikl DJ, mariborski nadškof metropolit