Božična poslanica nadškofa Alojzija Cvikla

25.12.2020 Maribor Božič, Škofija Maribor, Nadškof Cvikl

Zadnje mesece smo bili zaznamovani s strahom in negotovostjo, znašli smo se v temi. Iskali smo luč, izhod iz te situacije.

Zgodovina nas uči, da so bila krizna obdobja, ko je človek začutil svojo nemoč, tudi trenutki največjega iskanja smisla življenja. 

V takšnih kriznih situacijah iščemo toplo besedo, znamenja ljubezni in upanja.

Božič je praznik ljubezni, topline, luči. »Kralj nebes« prihaja med nas. Vse se odvija v skromnosti in preprostosti. 

Apostol Pavel ta prihod Božjega Sina med nas opiše z nekaj besedami: »Bogat je bil, pa je zaradi vas postal ubog, da bi vi obogateli po njegovem uboštvu« (prim 2 Kor 8,9). 

Novorojeni prihaja med nas, ki smo osamljeni, zapuščeni, brez upanja in miru. Želi se naseliti v naših srcih, kjer ni več topline, kjer vlada praznina.

Kdor misli, da ima vse, da ničesar več ne potrebuje, tega se božično sporočilo ne more dotakniti. 

Ker v prenočišču zanju (Jožefa in Marijo) ni bilo prostora« zapiše evangelist Luka, se je Jezus rodil daleč stran od trgov in mest, daleč od javnega življenja, lahko bi rekli, da je Bog prišel na svet skozi zadnja vrata.

Nekje je nekdo zapisal, da se je Bog rodil na poljanah kot brezdomec, da bi lahko dobil dom pri vsakem izmed nas. 

Že samo mesto rojstva nas vabi k človečnosti. Stopiti k njemu v jamo, da ga počastimo, terja, da se sklonimo, da zlomimo okostenelost starega človeka in dovolimo, da nas ta otrok prenovi. 

Sprejeti tega otroka pa pomeni najti pot k Luči, kajti s svojo besedo in ljubeznijo nam kaže pot po tej poti življenja, da bo naše prizadevanje lahko obrodilo resnične in prave sadove.

Božični prazniki so dnevi veselja, kajti Novorojeno Dete izžareva ljubezen in bližino Boga človeku. Kdor to začuti, vstopi v to izmenjavo, ko sprejeto ljubezen lahko delim naprej.

Želim, da bi čim več ljudi doseglo to božično sporočilo, kajti tako bo naše življenje dobilo nov zagon in novo vsebino.

Naj bo novo leto 2021 priložnost za ustvarjanje okolja, ki ga krasijo solidarnost, odgovornost, mir, domačnost, dobrota in iskreno sprejemanje drug drugega. Samo tako bomo živeli v miru in sreči.

 

Msgr. Alojzij Cvikl DJ, mariborski nadškof metropolit