9. Festivalu družin na Otočcu

21.6.2015 Otočec Družina

Pretekli konec tedna med 19. in 21. junijem se je 9. Festivalu družin na Otočcu v šotorih zbralo več kot 2.000 udeležencev vseh starosti (od nekajmesečnih dojenčkov do starih staršev). Tridnevni Festival družin je največji družinski tabor v Sloveniji. Letos se ga je udeležilo več kot 2.000 udeležencev, in preko 100 prostovoljcev in kopica zanimivih gostov.

 

Dež in mraz … A tudi sonce in smeh

Letošnji 9. Festival družin je minil v znamenju vremenskih nihanj – v petek so redke družine šotor postavljale v suhem vremenu, večina pa v dežju, kar je bil za družine z majhnimi otroki velik izziv. Podobno se je godilo tudi v soboto, a sta bila ves trud in vztrajnost poplačana z odličnim tabornim vzdušjem, pestrim programom, v nedeljo pa nas je dodobra pogrelo tudi sonce. Veliko dežja, mraza, oblakov, a tudi toplih sončnih žarkov in veselja. Podobno kot v družinskem življenju.

 

Za vsakega in za vse skupaj nekaj

Program je bil zasnovan tako, da so imele družine dovolj časa za skupno preživljanje časa v naravi (šotorjenje, peka hrenovk ob tabornem ognju, vožnja družin z rafti po krki), hkrati pa je bil del njega namenjen samo:
otrokom (jahanje osla, streljaje z lokom, monkey climbing, učenje o tem, kako se obnašati ob srečanju s psom, ves čas festivala je bila z nami prijazna lama, free running, obisk Pike Nogavičke, lov za zakladom, žonglerska predstava in delavnica, gusarji iz Banovcev …),
staršem (predavanje Christiana Gostečnika z naslovom Sproščena družina, predavanje Nataše Ropret kako prepoznati nekemične odvisnosti),
moškemu delu (moški večer) in
boljšim polovicam (za katere smo v soboto organizirali sklop delavnic, npr. o tem, kaj nas sodobne mamice teži in zakaj je včasih težko poskrbeti zase, kako se odločiti, da ostanejo doma in kaj ob tem doživljajo, kaj pričakujejo od mož v svojih zakonih in kaj možje pričakujejo od njih, pogovor z materami samohranilkami, delavnica o dojenju …).

Staršem je bil še posebej všeč sobotni večer s predstavo Gregorja Čušina na prostem, otrokom pa zagotovo nedeljski koncert Čukov.

 

Iskreni.net
Tabor smo organizirali v Zavodu iskreni.net, ki pri pripravi dogodka sledi potrebam družin, kot jih spoznava preko pisanja na portalu Iskreni.net. Družine izražajo, da jim v današnjem času predvsem zmanjkuje časa za sproščeno druženje v naravi, odmik od sodobnega potrošništva in kakovosten pogovor z drugimi starši. Zato, da bi od tabora odnesli tudi čim več vsebin, smo omogočili tudi »žive varuške«, katerim so lahko za nekaj časa zaupali svoje otroke in se udeležili delavnic. Vse pa na prostovoljni osnovi.

Več informacij in fotografij najdete na spletni strani, na facebooku in twitterju.

O samem dogajanju smo pisali vse festivalske dni:
9. Festival družin se je uradno začel
Sproščeno v novem festivalskem dnevu
Festivalsko popoldne se preveša v večer
Sončno vzdušje na Festivalu družin
Zmagali smo!

Za več informacij, fotografije in izjave smo vam na razpolago.
Kontakt: [email protected]  0590 20 000

Ekipa Iskreni.net
Zavod iskreni.net
Nazorjeva 1
1000 Ljubljana