820 let župnije Bovec – 20 let društva ARS Bovec

7.7.2012 Bovec Škofija Koper
Cerkev sv. Urha v Bovcu - vir - župnija Bovec Cerkev sv. Urha v Bovcu - vir - župnija Bovec

Občina Bovec in župnija Bovec bosta v sredo, 4. julija 2012, na god sv. Urha, praznovali skupni praznik v spomin na globoke zgodovinske korenine tega območja. V soboto, 7. julija 2012, ob 9.00 bo v organizaciji Društva ARS Bovec organizirano kolesarsko romanje k cerkvam bovške župnije. Vrhunec letošnjega župnijskega praznovanja sv. Urha bo potekalo v nedeljo, 8. julija 2012, ob 10.00 s slovesno mašo, ki jo bo daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Na 18 km2 okrog Bovca, kjer danes živi okrog 2.000 prebivalcev, največ pa jih je bilo v teh krajih okrog 4.000, je razkropljenih devet cerkva: v petih se vsaj mesečno daruje maša, pri sv. Lenartu pa se župljani organizirano zberejo enkrat letno. Cerkev sv. Trojice je spremenila svojo namembnost, o sv. Silvestru in sv. Lovrencu pa na zunaj ni več vidnih sledi. Poseben dogodek bo za kolesarje in druge pri župnijski cerkvi sv. Urha, kjer bo ruska slikarka Maria Bersan Mašuk predstavila nedavno poslikavo na stropu ladje.

Društvo ARS Bovec bo v soboto, 30. junija 2012, v cerkvi Device Marije odprlo tretjo razstavo iz ciklusa Ars loci – Umetnost v prostoru svetega, ki jo pripravlja umetnostna zgodovinarka Monika Ivančič Fajfar. Letos je bil za ta projekt izbran Matej Metlikovič.

V nedeljo, 1. julija 2012, bo ob 20.00 v isti cerkvi koncert Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, kjer bo med drugimi predstavljena krstna izvedba nove skladbe Ambroža Čopija na temo Metlikovičevih umetnin.

Več o razstavi in koncertu ...

V času praznovanja okroglih obletnic se bodo odvijale številne prireditve različnih organizacij in društev, osrednja občinska proslava pa bo 30. junija 2012, v okviru katere bodo podelili tudi priznanja za leto 2012.

Zgodovina in delo Društva ARS Bovec

Leta 1992 je Bovško zaznamovalo praznovanje 800-letnice župnije Bovec. Iniciativni odbor za praznovanje je pripravil številne prireditve, ki so se odvijale preko celega leta. Tedanja osrednja prireditev je bila slovesna maša, ki so se je udeležili tudi nekateri drugi škofje iz Slovenije, Italije in Avstrije. Praznovanja so se udeležili tudi predstavniki večine tedanjih parlamentarnih strank. Organizatorje je uspeh praznovanja navdal optimizmom, zato se sprejeli odločitev, da bodo z dejavnostjo nadaljevali v okviru Društva ARS Bovec, ki je bilo uradno ustanovljeno nekoliko pozneje. V obdobju 20-letnega delovanja je društvo pripravilo okrog 200 najrazličnejših prireditev: organiziralo je razstave, koncerte, predstavitve publikacij, literarne večere, odkritja spominskih obeležij zaslužnim krajanom, postavitve jaslic po podružničnih cerkvah ter druge ambientalne dogodke.


Besedilo je pripravil župnik iz župnije Bovec in predsednik Društva ARS Bovec Viljem Čušin, ki je za dodatne informacije in pojasnila na voljo na GSM 031/643–147 ali po e-pošti na naslovu [email protected].