25. romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah

4.8.2013 ob 12:00 Svete Višarje Zamejci in izseljenci
Ugledni gostje na romanju treh Slovenij - foto - Rafaelova družba Ugledni gostje na romanju treh Slovenij - foto - Rafaelova družba

Tri Slovenije – matična, zamejska in izseljenska – so se že 25. leto zapored zbrale na Svetih Višarjah. Zbrane romarje je v osrednjem predavanju nagovoril prof. Tomaž Simčič, predavanje pa je nosilo naslov Slovenstvo, krščanstvo, demokracija - včeraj, danes, jutri. Slovesno sveto mašo je ob somaševanju predvsem izseljenskih duhovnikov daroval kardinal dr. Franc Rode, ki je zbrane tudi nagovoril. Sveto mašo in kulturni program je obogatilo petje mešanega pevskega zbora iz Sel na avstrijskem Koroškem, ki ga vodi Roman Verdel.

Zbrane so nagovorili gospod Lojze Peterle, evropski poslanec, Mojca Kucler Dolinar, predsednica mestnega odbora Nsi, in profesor Tomaž Pavšič, član častnega razsodišča pri Svetovnem slovenskem kongresu. Med romarji so bili navzoči tudi ugledni gostje: Valentin Inzko, Bernarda Fink Inzko, Silvester Gabršček, Zorko Pelikan, dr. Branko Zorn in drugi.

Romanje je organizirala Rafaelova družba v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov in s finančno podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.