100-letnica smrti dr. Franca Ivanocyja

Sv. maša ob 100-letnici smrti dr. Franca Ivanocya Sv. maša ob 100-letnici smrti dr. Franca Ivanocya

»… pri tebi sem doma.« Tako je izzvenela Marijina pesem ob grobu dr. Franca Ivanocyja, ki so jo na njegov smrtni dan, v četrtek, 29. avgusta 2013, po večerni maši zapeli verniki, duhovniki ter soboški škof dr. Peter Štumpf in upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih. Z mislijo, da je dr. Franc Ivanocy dosegel cilj, da je doma pri Bogu, je bilo zaznamovano obhajanje stoletnice njegove smrti. Oba škofa in duhovniki, ki so v teh dneh v Domu duhovnosti Benedikt v Kančevcih opravljali duhovne vaje, so se v četrtek popoldne ob uri Ivanocyjeve smrti zbrali k molitvi ob njegovem grobu. Zvečer je bila v župnijski cerkvi sveta maša, ki jo je ob škofu Metodu Pirihu, generalnem vikarju msgr. Francu Režonju, Ivanocyjevem sorodniku Francu Kodilu, drugih duhovnikih in vernikih daroval škof dr. Peter Štumpf. V pridigi je orisal njegovo življenje, ki je bilo zaznamovano z vero, z ljubeznijo do Jezusa in Cerkve, pa tudi z ljubeznijo do rojakov, Slovencev, katere je »budil in branil«, kakor je zapisano na njegovem nagrobniku. Škof je tudi prebral odlomek iz romana Ivanocyjeva skrivnost, ki ga je napisal mariborski upokojeni pomožni škof dr. Jožef Smej.
Po sveti maši so vsi navzoči v procesiji med molitvijo rožnega venca odšli na bližnje pokopališče, kjer je škof blagoslovil spominsko ploščo Ivanocyjevi materi Rozaliji.
S slovesno sveto mašo in molitvijo ob grobu se je Škofija Murska Sobota dostojno spomnila velikega moža Slovenske krajine, »prekmurskega Slomška«, »prekmurskega Kreka«, kakor so Ivanocyja imenovali različni neprekmurski poznavalci.
Ivanocyja so se v Domu duhovnosti spomnili tudi v petek zvečer s kulturnim programom in z Ivanocyjevimi dnevi na Tišini.

Fotografije

Škof Štumpf je na Tišini daroval mašo in blagoslovil spominsko obeležje Francu Ivanocyu


Besedilo in foto: Lojze Kozar ml.