Osvobodimo se bremen preteklosti, da bomo živeli za prihodnost

Poročilo s prve okrogle mize v Laškem

Poročilo z druge okrogle mize v Novi Gorici

Poročilo s tretje okrogle mize v Kranju

Poročilo s četrte okrogle mize v Slovenj Gradcu

Poročilo s pete okrogle mize v Gornji Radgoni

Poročilo s šeste okrogle mize v Kočevju


Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, založba Družina in Radio Ognjišče bodo od torka, 6. do četrtka, 22. marca 2012, organizirali sklop šestih okroglih miz o spravi na temo Osvobodimo se bremen preteklosti, da bomo živeli za prihodnost.

Novembra lani je v Domu sv. Jožefa v Celju in na Teološki fakulteti v Ljubljani potekala tridnevna mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Možnosti in pomen sprave s ciljem poglobitve razumevanja in uresničevanja sprave med nami. Sklop letošnjih okroglih miz je vsebinska dopolnitev omenjene konference, saj bodo poznavalci osvetlili spravo kot medosebni, medsosedski in narodni proces.


Spored okroglih miz

V torek, 6. marca 2012, bo okrogla miza z naslovom Pokopljimo mrtve in se spoprimimo s krizo potekala v župnijski dvorani na Aškerčevem trgu 3 v Laškem ob 18.30. Sodelujejo: dr. Janez Zdešar, škof dr. Anton Jamnik, Jože Dežman, dr. Drago K. Ocvirk in dr. Bojan Žalec.

V četrtek, 8. marca 2012, bo okrogla miza z naslovom Odpustiti, da bi živeli potekala v župnijski dvorani na Sedejevi ulici 2 v Novi Gorici ob 19.30. Sodelujejo: dr. Stane Granda, Jože Možina, dr. Bojan Žalec, Ana Martinjak Ratej, dr. Tadej Strehovec in Gašper Rudolf.

V torek, 13. marca 2012, bo okrogla miza z naslovom Umijmo spomin in postanimo solidarni ljudje! potekala v župnijski dvorani na Tavčarjevi ulici 43 v Kranju ob 19.30. Sodelujejo: dr. Tamara Grieser Pečar, mag. Andreja Valič Zver, dr. Janez Juhant, dr. Vojko Strahovnik in dr. Katarina Kompan Erzar.

V četrtek, 15. marca 2012, bo okrogla miza Osvobodimo mlade bremen preteklosti za prihodnost potekala v župnijski dvorani na Trgu svobode 5 v Slovenj Gradcu ob 19.00. Sodelujejo: Barbara Brezigar, dr. Janez Juhant, dr. Robert Petkovšek in dr. Mari Osredkar.

V torek, 20. marca 2012, bo okrogla miza z naslovom Smo Slovenci osvobojeni od preteklosti sposobni sodelovati? potekala v Trstenjakovem domu na Jurkovičevi ulici 2 v Gornji Radgoni ob 19.00. Sodelujejo: akad. dr. Jože Trontelj, dr. Drago Karl Ocvirk, dr. Stanko Gerjolj in dr. Stanislav Slatinek.

V četrtek, 22. marca 2012, bo okrogla miza z naslovom Kako iz krize brez sprave? potekala v župnijski dvorani na Prešernovi ulici 11 v Kočevju ob 19.00. Sodelujejo: mag. Andreja Valič Zver, dr. Stane Granda, dr. Janez Juhant in dr. Tomaž Erzar.

Predvideni čas okrogle mize, ki bo potekala v treh delih, je od 90 do 105 minut in bo. V prvem delu bodo predavatelji predstavili uvodni nagovor, sledila bodo vprašanja voditelja, ob sklepu pa bodo na vrsti razmišljanja in vprašanja obiskovalcev. Srečanje se bo končalo s sklepno mislijo vsakega od gostov. Posnetki okroglih miz bodo po veliki noči predvajani v programu Radia Ognjišče, sproti pa jih bodo objavljali tudi na njihovi spletni strani.


Besedilo je pripravil novinar Alen Salihović, ki je na voljo tudi za dodatne informacije, GSM: 051/685–661, e-pošta: [email protected].