Ob 68. obletnici mučeniške smrti Filipa Terčelja in Franca Krašne (7. 1. 1946), vicepostulator za beatifikacijo Filipa Terčelja Bogdan Vidmar, vabim na zimski pohod po njuni zadnji poti.
Pohod bo potekal v soboto 18. januarja 2014.
Zbiranje ob 10.00 v župnijski cerkvi Naše ljube Gospe presvetega Srca Jezusovega v Davči.
Program:
- 10.00: sv. maša za Filipa Terčelja in Franca Krašno v župnijski cerkvi v Davči;
- 11.00: molitev na grobu mučencev;
- 11.15: pohod do Štulčeve grape; molitev za odpuščanje in spravo na kraju mučeništva; vrnitev na izhodiščno točko;
- 15.00: čas za kosilo;
- 16.00: možnost ogleda Etnografskega muzeja Davča, ki je posvečen predelavi lanu (vstopnina:3€).
Navodila:
- Ceste bodo v primeru snega splužene, prav tako parkirišče v Davči, toda na kolesih imejte zimske gume in v prtljažniku za vsak slučaj verige.
- Dostop do cerkve v Davči (cerkev, šola, trgovina, okrepčevalnica Jemec), zaradi razsežnosti Davče je to lahko težava! Davča je največja slovenska vas; samotne kmetije so raztresene na površini 24 kvadratnih kilometrov. Preden se podate na pot, si oglejte zemljevide ali vzemite s seboj navigacijo.
- Smeri dostopa z avtom: a) Železniki-Davški most-Davča; b) Novaki-mimo smučarskega centra Cerkno (vlečnica Brdo, mimo spodnje postaje Brdo - dolina Davščice); nato proti Jemcu in župnijski cerkvi, kjer bo začetek in zaključek našega peš romanja.
- Za kosilo poskrbi vsak sam. a) Iz nahrbtnika; b) v Davči je v bližini cerkve Okrepčevalnica Jemec, kjer bo možno po maši za 6 € naročiti telečjo obaro z domačim kruhom in čajem. V primeru, da pohod v Štulčevo grapo odpade, bo možno dobiti čaj; če množica ne bo prevelika seveda še kaj drugega.
- Oprema: planinski čevlji, pohodne palice, zimska oblačila.
- Pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost.
- Hodili bomo približno 3 ure; od tega bo polovica poti zelo strma.
- V primeru slabega vremena bo le sv. maša v župnijski cerkvi v Davči, molitev na grobu mučencev in možnost ogleda Etnografskega muzeja Davča.
Informacije: Bogdan Vidmar, tel.: 051 323 165; [email protected]