Zahvalna maša za beatifikacijo Guadalupe Ortiz de Landázuri

V torek, 21. maja 2019, je v župniji Trnovo potekala zahvalna maša za beatifikacijo Guadalupe Ortiz de Landázuri, ki je bila prišteta med blažene v soboto, 18. maja 2019, v Madridu.

Življenjepis Guadalupe Ortiz de Landázuri
Leta 1944 se sreča s svetim Jožefmarijem. Vedno si je prizadevala za strokovnost pri različnih vrstah dela: od kemijskega raziskovanja do gospodinjskih opravil. Spodbudila je zagon in okrepitev dejavnosti Opus Dei v različnih krajih.

Guadalupe Ortiz de Landázuri y Fernández de Heredia se je rodila v Madridu 12. decembra 1916, na praznik Guadalupske Matere božje.

Leta 1932 konča gimnazijo in prične študirati kemijo. Študij opravlja sijajno, čeprav ga julija 1936 prekine, ko izbruhne španska državljanska vojna.

Po končanem študiju začne leta 1941 poučevati, da bi pomagala pri ekonomskih potrebah svoje družine. Leta 1944 spozna svetega Jožefmarija Escrivája, ustanovitelja Opus Dei, ki ji pomaga odkriti, da je strokovno delo in običajno življenje kraj za srečanje s Kristusom. Kmalu za tem zaprosi za sprejem v Opus Dei.

Odslej se Guadalupe brezpogojno predaja iskanju intimnosti z Bogom in sodelovanju pri različnih apostolskih dejavnostih, kot je na primer gospodinjska oskrba dveh šol v Madridu in Bilbau, kjer organizira izobraževalne tečaje za mlade uslužbenke. Prevzame vodenje študentskega doma za dekleta v Madridu.

Zaradi njene velikodušnosti, srčnosti in veselja jo leta 1951 ustanovitelj povabi, naj začne apostolsko delo ženske veje Opus Dei v Mehiki. 5. marca se odpravi proti svoji novi deželi. Tam vodi še en študentski dom za dekleta, katere spodbuja, naj širijo svojo splošno in krščansko izobrazbo, in naj s svojim znanjem služijo drugim. Istočasno išče možnosti za sodelovanje z zaposlenimi ženami in družinskimi materami, ki jim poskuša prenesti svojo krščansko vero.

Leta 1956 se Guadalupe preseli v Rim; leto kasneje pa se vrne v Španijo - pojavila se je resna bolezen srca, tako da je morala na operacijo zaradi mitralne stenoze. Nato okreva, pridobi doktorat znanosti z najvišjo možno oceno, nagrado za raziskovalno delo 'Juan de la Cierva' in mesto profesorja na izmed javnih strokovnih šol. Obenem opravlja izobraževalne in vodstvene naloge v Opus Dei.

Vse do konca odseva željo, ki je preplavila njeno življenje: približati Bogu ljudi okoli sebe s svojim zgledom veselja in prijateljstvom. Dne 16. julija 1975 v sluhu svetosti umre v Pamploni.

Vir: Opus Dei