Zahvala Škofijske karitas Koper

31.12.2019 Škofija Koper Škofija Koper, Karitas

Bliža se konec leta in pri Karitas se s hvaležnostjo spomnimo vseh, ki pomagajo, da nam na vest ne trkajo novice o lačnih otrocih, zapuščenih starostnikih ali družinah, ki so jim odklopili vodo, elektriko ali celo deložirali. Tudi pri nas se to dogaja, vendar vsaka medalja ima dve plati in najbolj pomembna je tista, ki pomaga prebroditi krizo in podpira vsakega, da se tudi sam izkoplje iz težav. 

Sodelavke in sodelavci Karitas se trudimo, da s spoštovanjem prisluhnemo in po svoji moči pomagamo. Mi ponudimo samo roke, čas in znanje, dobri ljudje ste tisti, ki nam zaupate. Morda nekaj številk, ki pričajo o razvejani mreži dobrodelnosti v Koprski škofiji.

Škofijska karitas Koper vstopa v trideseto leto delovanja in od začetka izvaja splošne programe pomoči družinam, posameznikom in starejšim v stiski. Z leti je razvila tudi druge programe podpore in pomoči, ki jih izvaja v 13 Centrih karitas v škofiji, poleg tega ima hišo za brezdomne v Ajdovščini in Bertokih, prepoznaven je preventivni program za otroke in učna pomoč imenovan Popoldan na cesti, ki se izvaja na desetih lokacijah, nadgradnja tega programa je Center Bogdana Žorža, Dom karitas v Soči je namenjen taborom in letovanjem za otroke, mlade, družine in starejše. Trenutno se v Centrih karitas pomaga in spremlja 2000 družin in posameznikov, 1800 otrok in šolarjev, letno se razdeli 350 ton hrane in plača več kot 1000 položnic, ki so nujne za preživetje družin in posameznikov. Leta 2000 je bil ustanovljen Zavod karitas Samarijan, kjer deluje Materinski dom, Varna hiša, svetovalnica Lučka in Vrtnica, socialna rehabilitacija zasvojenih z alkoholom. 

V Škofijski karitas Koper deluje 1.200 stalnih in prav toliko občasnih sodelavcev, še posebej smo ponosni na Mlado karitas. Hvala za 100 tisoč in več ur prostovoljnega dela. Imamo tudi zaposlene strokovne sodelavce, zato hvala državi, ki preko razpisov podpira programe Karitas, Evropski zvezi za pomoč v hrani, Fundaciji invalidskih in humanitarnih organizacij, lokalni skupnosti, ki zaupa Karitas in podpira programe, ki so namenjeni pomoč njihovim občanom ter številnim ljudem, ki darujejo v skupnih akcijah Slovenske karitas in tudi so vključeni v Namensko pomoč, Posvojitev na razdaljo ali v enkratnih primerih, ki kličejo po pomoči. 

Pomoč Škofijske karitas se ne konča na meji škofije, konkretne pomoči so deležni revni ljudje na področju Škofijske karitas Banja Luka. Prav ob letošnjem Tednu karitas se je prišel direktor Banjaluške karitas zahvalit v imenu 34 družin za obnovo domov, saj so s pomočjo naše postne akcije in prostovoljnim delom mojstrov in mladih dijakov Škofijske gimnazije Vipava, ki so po letu 2000 dobile varno streho nad glavo. Prav v teh dneh trije mojstri odhajajo na delo v Ugando, kjer deluje primorski misijonar Danilo Lisjak. Prav tako se odzivamo na vse katastrofe, ki se dogajajo doma in po svetu. 

Hvala vsem, ki pomagate pri Umetnikih za karitas in razstavah, ki brez prestanka potujejo, trenutno so razstave postavljene v Galeriji Ars v Gorici, Medicinskem centru Iatros v Ljubljani ter na Ministrstvu za obrambo RS. Hvala vsem, ki pomagajo in darujejo pri Klicu dobrote. Pomoč je bila potrebna tudi pri letovanju otrok in družin v Soči in Portorožu. Župnijske karitas so tiste, ki vzdržujejo stike in po svoji moči pomagajo bolnim in ostarelim. O urah poslušanja, podpore in molitve za ljudi, ki jih življenje preizkuša na različne načine ni podatka. Skratka, mozaik dobrote je velik in večen – hvala. Obilo blagoslova vsem, ki v mislih, besedah in dejanjih živite ljubezen do bližnjega.

 

Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper
041 429 713, [email protected]