Začetek akcije »Rad imam življenje«

12.10.2023 ob 12:30 Ljubljana Življenje, Zdravje

Organizatorji preventivne in zagovorniške akcije vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v četrtek, 12. oktobra 2023, ob 12.30 v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1, v  Ljubljani.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

  • Peter Tomažič, Slovenska karitas, ki bo predstavil akcijo »Rad imam življenje.«, njene partnerje in pobude;
  • Renata J. RobanSlovensko društvo Hospic, ki bo predstavila, kako s podporo umirajočim, njihovim svojcem, žalujočim gradijo sočutno družbo.
  • Dane Kastelic, Zveza paraplegikov, ki bo predstavil problematiko zakona o dolgotrajni oskrbi ter položaj invalidov starejših nad 65 let;
  • dr. Maja Ebert Moltara, Slovensko združenje paliativne in hospic oskrbe – SZPHO, ki bo predstavila paliativno oskrbo kot eno izmed osnovnih človekovih pravic, nujo po sistemski ureditvi, dostopu do ter potrebo po razširitvi paliativnih timov in vključevanju strokovnjakov izven strogo zdravstvenih strok.

Poleg pobudnikov akcije »Rad imam življenje.«, bosta z nami ambasadorja Manca Košir, publicistka, kolumnistka, javna intelektualka in spremljevalka umirajočih in Vojko Gašperut, tetraplegik, ustanovni član Zveze paraplegikov Slovenije in prvi slovenski slikar, ki je razstavljal v francoskem Louvre-u po Ivani Kobilci.

Namen preventivne in zagovorniške akcije »Rad imam življenje.« je z različnimi aktivnostmi spodbujati pozitiven pogled na življenje v starosti, ob boleznih in različnih omejitvah, ozaveščati širšo javnost o potrebah starejših, bolnih, onemoglih in njihovih svojcev, spodbujati laično in strokovno pomoč ter predlagati nove sistemske rešitve na področju dolgotrajne in paliativne oskrbe ter podpore svojcem.

Akcija bo potekala od 15. oktobra 2023 od 15. decembra 2023. Še posebej v tem času vas spodbujamo, da si vzamete čas za soljudi in jim polepšate dan. Ujemite trenutek in delite fotografijo na socialnih omrežjih s oznako #Radimamživljenje ali nam fotografijo pošljite na [email protected]. Objavili jo bomo FB profilu Radi imam življenje.

Organizatorji akcije Rad imam življenje

Kontakti za več informacij:
Slovenska karitas, [email protected] , 01 300 59 69
Zveza paraplegikov Slovenije, [email protected]
Slovensko društvo Hospic, [email protected]Spominčica – Alzheimer Slovenija Slovensko združenje za pomoč pri demenci, [email protected]