Z »Magisovim glasbenim večerom s Plečnikom« sklenjene priprave na Plečnikovo leto

Foto: Peter Čuješ Foto: Peter Čuješ

»Kar je Plečnik storil na področju arhitekture, lahko primerjamo s Prešernovimi Poezijami. Oba sta brez predhodnikov dosegla evropske trende na najvišjem evropskem nivoju, kar je čudež« je dejal kulturnik, dramatik in pisatelj Tone Partljič, govorec na koncertu klasične glasbe Magisov glasbeni večer s Plečnikom, s katerim so slovenski jezuiti sklenili priprave na Plečnikovo leto. Dogodek se je odvijal v nedeljo, 2. oktobra 2016, v Kapeli Jezusovega Srca na Ljubljanski cesti v Mariboru, ki jo je skupaj z arhitektom Maxom Czeike zasnoval ravno sloviti Jože Plečnik, saj je bil z jezuiti za časa življenja močno povezan. Partljič je še dodal, da se veseli bodoče Plečnikove kavarne pri jezuitih in da mu bo v čast povabiti prijatelje v novo intelektualno zbirališče v Mariboru.

Zbrani so prisluhnili Kvartetu rogov Slovenske filharmonije, ki so Magisov glasbeni večer s Plečnikom posvetili izboru klasične glasbene literature. Na odru se jim je pridružil tudi baritonist p. Damjan Ristić DJ, ki je zapel ob spremljavi pianista Klemena Golnerja.

Mariborski nadškof in metropolit msgr. p. Alojzij Cvikl DJ je v uvodnem pozdravu poudaril pomen vlaganja v mlade in veselje ob dejstvu, da se ravno Magisovi študentje povezujejo z mestom in mu vračajo, ter da bodo ravno oni pomagali pri promociji Plečnika v Mariboru, kjer je manj znan kot v prestolnici. Dodal je: »Dobro je, da ste izbrali Plečnika, ki je moral vložiti veliko energije, vztrajnosti in poguma, da je postal, kar je, obenem pa je vero živel s srcem in jo, tako kot svoje delo, jemal kot poslanstvo.«

Koncert, ki se je zaključil z veličastnim nastopom p. Damjana Risitća DJ ob spremljavi rogov, ki veljajo za božji inštrument, so povezovali ravnatelj Jezuitskega kolegija Magis, p. Peter Rožič DJ, ter Petra Zaviršek in Tadeja Dobre iz Magisa. P. Rožič je zbranim povedal: »Študentje v Magisu ne dobijo bmw, dobijo pa skupnost. Na ta način sami zgradijo nekaj kot predokus Božjega kraljestva. Povezujejo skupnost z mestom, da vrnejo Mariboru, kar dobivajo. Veseli bomo, ko bosta za ljudi odprta tako kapela kot kavarna, ko bodo ljudje navdušeni nad Plečnikom, in vsem, kar se tukaj dogaja, da bodo videli, da je to Božje delo.«

Gostje, vidni predstavniki javnega življenja ter gospodarstva in drugi obiskovalci, so se po koncertu družili še ob Plečnikovi kavi. Tako so med prvimi lahko okušali napitek ter sladice iz bodoče Plečnikove kavarne, ki bo prav tako delovala pod okriljem jezuitov. Slednji so za pomoč pri pripravi nocojšnjega dogodka in načrtovane kavarne posebej hvaležni družini Fuisz iz ZDA, ki jezuitske projekte za civilno družbo močno podpira. Eden takih je tudi Jezuitski kolegij Magis, ki prav tako deluje na Ljubljanski ulici v Mariboru in ki je namenjen študentom, ki si želijo ne samo študirati, ampak tudi osebnostno rasti v zrele in odgovorne osebnosti. P. Rožič se je posebej zahvalil tudi Franciju Pliberšku, ustanovitelju in direktorju podjetja Mik, ki prav tako podpira delo jezuitov.

Magisov glasbeni večer s Plečnikom je prvi v nizu dogodkov, ki jih pri jezuitih načrtujejo v poklon ob 60-letnici smrti največjega slovenskega arhitekta. Ta bo 7. januarja prihodnje leto. V prihajajočem letu pripravljajo več arhitekturnih tematskih večerov, konferenc in študijskih potovanj z namenom osvetlitve Plečnika še z javnosti manj znanih vidikov.

 

Dodatne informacije: Karolina Vrtačnik, 040 45 98 45