Predstavitev škofa Lipovška vseslovenskega fatimskega romanja v Stično

13.10.2017 Ljubljana, Stična SŠK, Romanje, Marija, Stična mladih
msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof in predsednik pripravljalnega odbora msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof in predsednik pripravljalnega odbora

Vseslovensko fatimsko romanje v Stično, ki bo v soboto, 14. oktobra 2017, ob 9.30, je neke vrste krona in finale duhovnega dogajanja, ki smo ga v Cerkvi v Sloveniji pripravili ob l00-letnici prikazovanja Materi Božje v Fatimi na Portugalskem.

Bilo je 13. maja 1917, ko se je Marija prvič prikazala trem pastirčkom in jim naročila, naj molijo rožni venec in druge molitve za končanje prve svetovne vojne ter za mir na svetu. To prikazovanje se je potem še šestkrat ponovilo, nazadnje 13. oktobra 1917.

Ob l00-letnici teh dogodkov je našo domovino obiskala milostna podoba – kip Fatimske Matere Božje, ki je potem romal po naših škofijah, dekanijah, župnijah in družinah. To so bila zares globoko doživeta romanja in srečanja, polna skrivnostne Božje bližine, prisrčne miline, žive vere in zaupanja do Božje Matere Marije. Sobotno srečanje v Stični želi biti neke vrste »krona in finale« tega nadvse pomembnega duhovnega dogajanja.

Vsi, ki smo pobliže spremljali to romanje kipa fatimske Matere božje po naših župnijah, smo čutili, da je celotno dogajanje spremljala neka skrivnostna roka in čudežna moč. To je bila gotovo molitev mnogih apostolov molitve, zlasti tistih iz Združenja posvečenih JMS. Ta skrivnostna luč in moč je navdihnila tudi misel, da bi vsa ta lepa in skrivnostna srečanja po naših škofijah zaključili z vseslovenskim fatimskim romanjem v Stično in potem se je sama po sebi pojavila še druga misel: kaj pa, če bi na to vseslovensko srečanje povabili še naše sosede, škofe, duhovnike in vernike iz Hrvaške. Tako smo srečanje združili z že utečenimi srečanji med verniki, duhovniki in škofi Slovenije in Hrvaške, ki je bilo za letos načrtovano v Sloveniji. Zamisel je bila še toliko bolj privlačna in zanimiva, ker so se v zadnjem času med nami nagomilile mnoge težave, ki jih lahko reši le skupna molitev in naše skupno priporočilo Božji Materi Mariji. In zanimivo, ko smo to predlagali našim sosedom, škofom, duhovnikom in vernikom iz Hrvaške, so ta predlog z veseljem sprejeli in bodo v soboto v velikem številu priromali v Stično. Zdaj pa smo mi na vrsti, da se bomo kot gostitelji tega srečanja dobro izkazali in množično priromali v Stično.

Zato se v imenu pripravljalnega odbora obračam na sobrate škofe, duhovnike, redovnike, redovnice, diakone, bogoslovce, na vse vernike in na vse ljudi, ki v srcu dobro mislijo, da smo v soboto zares Cerkev, potujoče Božje ljudstvo, ki pod varstvom Božje Matere Marije, z združenimi močmi odgovarja na Božji klic. Naj ne bo župnije, ki ne bo zastopana pri tem zgodovinsko izredno pomembnem dogodku, ko se bomo posvetili Jezusu in Božji Materi Mariji, da bomo še v večji meri nosilci in graditelji Božjega kraljestva za našo varno sedanjost in svetlo prihodnost.

V Stični se dobimo že ob 9.30, ko se začenja molitvena ura, pri kateri sodelujejo različne romarske skupine iz Slovenije in Hrvaške. Ob 11. uri bo somaševanje pod vodstvom naših škofov, med katerim se bomo posvetili Božji Materi Mariji.

Po sveti maši bo procesija z milostnim kipom fatimske Marije Romarice v spremstvu 64 kapelic fatimske Matere Božje. Med procesijo bomo peli litanije Matere božje in slavje zaključili z zahvalno pesmijo ter blagoslovom z Najsvetejšim.

Dogodek je enkraten, zato ga ne smemo zamuditi. Prisrčno vabljeni v Stično.

 

msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof in
predsednik pripravljalnega odbora