Vojaški spomenik na Škabrijelu

Msgr. dr. Jože Plut Msgr. dr. Jože Plut

V četrtek, 29. 5. 2014, so blagoslovili obnovljeno obeležje, posvečeno madžarskim vojakom, padlim v  prvi svetovni vojni.

Dogodek je potekal v organizaciji madžarskega obrambnega ministrstva in sodelovanju Slovenske vojske. Gre za otvoritev in blagoslov obnovljenega spomenika madžarskim vojakom, ki so na Škabrijelu (sv. Gabrijel) nad Gorico padli v 1. svetovni vojni, imenovani tudi Velika vojna. Spomenik so blagoslovili kar štirje duhovniki: madžarski vojaški (protestantski) superintendent, madžarski vojaški rabin, generalni vikar madžarske vojaške škofije in vojaški vikar Jože Plut.

Gre za obnovo piramide, ki so jo po prenehanju bojev na soški fronti na pobočju Škabrijela postavili v spomin na padle madžarske vojake na tem hribu. 
Po 11. soški bitki, ki se je bila od 18. avgusta do 13. septembra 1917, je ključno bojišče soške fronte postal Škabrijel. Obrambo vzpetine so zaukazali 20. pehotni diviziji Madžarskega kraljevega domobranstva, ki se je tedaj borila na ruskih bojiščih. Formaciji, ki se je pred tem bojevala že na Doberdobski planoti, je poveljeval generalmajor Géza Lukachich. Divizijo so sestavljali štirje pehotni polki, 1. budimpeški, 3. debrecenski, 4. nagyváradski in 17. székesfehérvárski, ki so v bojih sodelovali izmenično. V krvavih bitkah, ki so potekale od 16. septembra do 28. oktobra 1917, je življenje izgubilo več kot 8000 madžarskih vojakov. Obramba hriba je preprečila sesutje fronte in omogočila preboj pri Kobaridu, ki se je pripravljal že tedaj in se začel 24. oktobra 1917. 

Novembra 1917 je prizorišče, na katerem so potekali boji, obiskal tudi vladar Avstro-ogrske monarhije, avstrijski cesar Karel I., na Madžarskem znan kot ogrski kralj Karel IV. Spremljal ga je Károly Kratochvil, poveljnik 4. nagyváradskega domobranskega pehotnega polka, ki je med obrambo Škabrijela služil kot brigadir. Polkovnik se je med obiskom odločil, da bo na prizoriščih najbolj krvavih bojev postavil spomenike junaškim madžarskim vojakom. Tako je postavil spominsko piramido na severnem pobočju Debele griže, v Martinščini, pri Novi vasi ter tu, na južnem pobočju Škabrijela.

Besedilo je pripravila pastoralna asistentka Silvestra Sadar ([email protected]).