Vodilni vojaški kaplani na konferenci v Ljubljani

2.2.2016 Ljubljana Predavanje, Vojaški vikariat

Od 1. do 2. februarja 2016 je v Hotelu Lev v Ljubljani potekala mednarodna konferenca vodilnih vojaških kaplanov, imenovana International Chief of Chaplains Conference.

Organizator konference je ameriško poveljstvo NATA v Evropi (US EUCOM) v sodelovanju z gostujočo državo. Dogodek je gostila Slovenska vojska, organizacijsko pa je konferenco pripravil in izvedel Vojaški vikariat Slovenske vojske pod vodstvom Mateja Jakopiča, vojaškega vikarja.

Udeleženci so prišli iz 31 držav z vsega sveta. Tema  je obravnavala mnoge oblike humanitarnih kriz in odziv vojaških kaplanov nanje.

Italijanski vojaški nadškof Santo Marciano je predstavil soočanje pripadnikov italijanske vojske pri delu z  številnimi migranti na njihovi južni obali, njihovemu soočanju s trpljenjem ljudi in smrtjo.

Dr. Damir Črnčec je razgrnil podobno problematiko z drugega konca Evrope. S svojim razmišljanjem je sodeloval tudi podpolkovnik Gianni S. Martin, pripadnik US EUCOM.

V četrtek dopoldne je udeležence nagovoril general Philippe M. Breedlove, poveljnik združenega operativnega poveljstva v Evropi Ameriškega poveljstva v Evropi , ki se je vodilnim vojaškim kaplanom zahvalil za njihovo delo in jim izrazil priznanje pri skrbi za dobrobit pripadnikov njihovih lastnih oboroženih sil, še posebej poveljujočih, ko jim zagotavljajo duhovno in versko oskrbo in jih spremljajo v njihovih osebnih in poklicnih izzivih.