Vodilni vojaški kaplani februarja zbrani na konferenci v Ljubljani

Slovenska vojska bo med 1. in 5. februarjem 2016 organizirala mednarodno konferenco vodilnih vojaških kaplanov (International Military Chief of Chaiplains Conference – IMCCC). Potekala bo v Hotelu Lev v Ljubljani, skupaj jo bosta pripravila Slovenska vojska in Ameriško poveljstvo v Evropi (USEUCOM), njen naslov pa je Vojaško posredovanje v (humanitarnih) kriznih časih: odziv kaplanov (Military Intervention in Human Crisis: A Chaplain’s Response).

Predavatelji se bodo dotaknili aktualnih razmer, ki se tičejo begunske krize na jugu Evrope, na t. i. Balkanski poti, in seveda vprašanja, kakšno vlogo lahko pri tem odigrajo verske skupnosti in vojaške kaplanske službe v svojem delokrogu.

Vsakoletne konference se vedno udležuje tudi načelnik Vojaškega vikariata, vojaški vikar. Ta enota, ki v Slovenski vojski skrbi za duhovno oskrbo pripadnikov, pa je letos aktivno vključena v organizacijo konference.

Letošnji udeleženci bodo iz Armenije, Avstralije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, s Cipra, iz Češke, Danske, Estonije, Francije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Litve, Nizozemske, Nove Zelandije, Norveške, Poljske, Južne Koreje, Slovaške, Švice, Združenih držav Amerike, Ukrajine in Velike Britanije in pripadajo različnim veroizpovedim in denominacijam.

 

Besedilo je posredovala pastoralna asistentka pri SV Silvestra Sadar.