Video sporočila papeža Frančiška za molitvene namene

4.1.2016 Katoliška Cerkev in Cerkev na Slovenskem Papež Frančišek, Molitev

Od januarja dalje bo papež Frančišek vsak mesec namenil posebno video sporočilo tradicionalnim molitvenim namenom. Gre za povsem novo pobudo apostolata molitve. Zasnova sporočil je rezultat sodelovanja Vatikanskega televizijskega centra in komunikacijske agencije La Machi. Prvo sporočilo bo izšlo to sredo, 6. januarja. Jezuitski pater Frederic Fornos, direktor apostolata molitve, je za Radio Vatikan predstavil novo pobudo.

Svetovna molitvena mreža

Apostolat molitve je »svetovna molitvena mreža v službi izzivov človeštva in poslanstva Cerkve«, pojasnjuje p. Fornos. Gre namreč za mesečne molitvene namene svetega očeta, ki nam pomagajo bolje spoznati velike izzive današnjega sveta. Če jih spoznamo, smo lahko veliko bolj soudeleženi v tem svetu. In sicer, kot je dejal papež Frančišek, v duhu »solidarnosti, usmiljenja in sočutja do našega sveta«. Nasičeni smo namreč z novicami in pretresljivimi podobami, ki pripovedujejo o človeškem trpljenju, saj istočasno občutimo vso našo nezmožnost, da bi posredovali.

Zakaj? Da bi pomagali ljudem

P. Fornos nadaljuje, da želi nova pobuda med jubilejem usmiljenja pripomoči k spoznavanju izzivov, katere človeštvo zastavlja poslanstvu Cerkve. Papeževa video sporočila, ki jih bodo predstavljala, bodo visoko kvalitetna. Pri izdelavi bo sodelovala talentirana in ustvarjalna ekipa predstavnikov s celega sveta. Vsako sporočilo bo izšlo v desetih jezikih. Sveti oče bo govoril v svojem maternem jeziku, španščini. Torej v jeziku, v katerem se je naučil moliti, to je v »jeziku srca, molitve, zaupnosti z Gospodom«. Njegove besede bodo s pomočjo podnapisov nato prevedene še v druge jezike. Video sporočila bodo vsak mesec objavljena tudi na socialnih omrežjih Facebook, Twitter, Instagram in YouTube. »Zakaj? Da bi pomagali ljudem, ne le katoličanom, ampak vsem osebam, ki bi želele moliti in kaj narediti za te izzive človeštva; moliti skupaj s papežem Frančiškom za te izzive nam bo zelo pomagalo.«

»Moliti več«

»Moliti več« je želja papeža Frančiška za leto 2016. Lahko pa je pot tudi za vse nas: »Moliti z njim za te izzive človeštva in poslanstva Cerkve ter moliti za novi svet.« Meseca januarja nam papež na primer predlaga, da bi molili in se vključili v medverski dialog. Kajti po Fornosovih besedah meni, da je za mir v svetu danes resnično pomembno spoštovanje drugega.

Odpreti srce za druge, za velike izzive človeštva

P. Fornos zaključuje, da nam bo papež Frančišek s to pobudo pomagal odpreti srce za druge, za velike izzive človeštva: »Ne gre za splošne stvari: gre za moške, ženske, družine, otroke. To nam pomaga biti soudeleženi v teh izzivih z našo molitvijo in našim delovanjem, da bi naš svet lahko postal svet večje solidarnosti in sočutja ter da bi tako premagali brezbrižnost.«

Vir: Radio Vatikan.