Večer v atriju: zdravniški orkester Camerata medica

5.6.2016 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Glasba, Kultura
Vabljeni na koncert zasedbe Camerata medica Vabljeni na koncert zasedbe Camerata medica

Dom sv. Jožef Celje vabi v nedeljo, 5. junija, ob 19. uri, v atrij Doma na koncert iz sklopa Večeri v atriju: zdravniški orkester Camerata medica s solisti.

Koncert zdravniškega orkestra Camerata medica letos praznuje 25. obletnico delovanja s solisti. Na koncertu bodo predstavili še sveže posneto zgoščenko z znanimi klasičnimi in sodobnimi skladbami v priredbi dirigenta Franca Avseneka in mladega skladatelja Tineta Beca. Solisti: Andrej Gubenšek - violina, Božo Rogelja - oboa, Katja Lavrenčič - klavir, Miha Zabret - tenor ter Sanja Zupanič - sopran. Dirigent: Franc Avsenek; koncertna mojstrica: Vildana Repše.

____________________

Zdravniški orkester CAMERATA MEDICA združuje zdravnike, študente medicine in druge zdravstvene delavce ter somišljenike, ki gojimo pristno ljubezen do glasbe in orkestrske igre.

Orkester je nastal v začetku 90., ko se je k Ljubljanskemu zdravniškemu godalnemu kvartetu Mašera, ki ga je ustanovil dr. Andrej Mašera, pridružilo še več kolegov zdravnikov z željo po skupnem glasbenem ustvarjanju (med njimi dr. Igor Kranjec, dr. Miha Benedik, dr. Janez Jančar, dr. Jurij Lenard, dr. Igor M. Ravnik). Prvi mentor orkestra in dirigent je bil prof. Franci Rizmal, ki pa je zaradi obveznosti taktirsko palico kmalu predal Andreju Ožbaltu. Ta je orkester vodil dve desetletji in z njim koncentiral po celi Sloveniji tako v sklopu prireditev, povezanih z medicinsko stroko, kot tudi koncertov, namenjenih širši publiki, kot je na primer Poletje v Stari Ljubljani.

Orkester je v 25-letnem delovanju pridobil precej koncertnih izkušenj, saj že vsa ta leta  sodeluje na pomembnejših javnih prireditvah, ki so povezane z medicinsko stroko (zaključek Plečnikovih dnevov), kot tudi na dobrodelnih prireditvah in samostojnih koncertih, ki jih redno prireja (Božično-novoletni koncert in Zaključni koncert na Zdravniški zbornici, koncert v Polhograjski graščini, večeri v atriju v Celju). V letu 2016 je orkester ob praznovanju 25. letnice delovanja izdal zgoščenko z deli klasičnih in sodobnih skladateljev, pa tudi s priredbami priljubljenih skladb, ki redno bogatijo naš repertoar. Prav za odlične priredbe, kot tudi odlično vodenje orkestra, smo lahko hvaležni dirigentu prof. Avseneku, ki orkester vodi od leta 2011.

Organizacijsko je orkester dolgoletno vodil predsednik violinist Andrej Maležič, ki ga je nasledil zobozdravnik violinist Gregor Mavčič. Orkester je dolgo vodila violinistka zdravnica Mojca Božič, dobro leto je zanj skrbela violinistka specializantka Kristina Gorjup, nato pa pet let dr. Marina Klemenčič. Trenutna predsednica orkestra je Kaja Galič. 

Orkester večinoma nastopa v godalni zasedbi, na koncertih pa pogosto sodeluje tudi s solisti in zbori. Z orkestrom se je zvrstilo že precejšnje število solistov, med katerimi je večji delež zdravnikov: dr. Pavle Kornhauser in dr. Barbara Novak (klavir), dr. Marko Zupan (violina), dr. Alenka Okorn (kitara), dr. Tanja Marinko, dr. Andreja Černe (flavta), Jure Volk (oboa), Katja Lavrenčič (klavir), Barbara Čokl (alt), Tine Malgaj (kitara), Jasmina Antonič-Babnik (mezzosopran) in drugi. Še posebej pa se veselimo sodelovanja s študenti medicine in mladimi zdravniki: Tina Gregorc (violončelo), Lucija Čemažar (violina), Andrej Gubenšek (violina), Alja Koren (mezzosopran), Anja Colja (flavta), Polona Maver (klavir), Sanja Zupanič (sopran), Mateja Lasić (klavir), Miha Zabret (tenor), Domen Križaj (bariton) in drugi.

_______________

Na koncertu pa bomo zbirali tudi sredstva za medicinsko odpravo Bunyonyi v Ugandi, ko se septembra letos skupina zdravstvenih prostovljecv odpravlja na trimesečno humanitarno-medicinsko odpravo (več informacij v zloženki v priponki).

 


Pripete datoteke:

Camerata medica, večer v atriju, junij, 2016.pdf
Uganda.pdf