Koncert v sklopu Večer v atriju: Nina Strnad, Jaka Kopač in Ivo Umek

27.8.2023 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Kultura
Nina Strnad in Jaka Kopač pri sv. Jožefu nad Celjem Nina Strnad in Jaka Kopač pri sv. Jožefu nad Celjem

V nedeljo, 27. avgusta 2023, ob 19. uri bo v v atriju Doma sv. Jožef v Celju (v primeru dežja v Kardinalovi dvorani) koncert v sklopu Večer v atriju na katerem bodo nastopili Nina Strnad, Jaka Kopač in Ivo Umek.

»… in je bilo, kot bi posijalo sonce.« Tako je v enem od intervjujev Mojmir Sepe opisal trenutek, ko se je na oder v okviru koncerta Evropskega jazz orkestra povzpela Nina Strnad, ena najbolj suverenih vokalistk resne glasbe pri nas.

Njena izobraževalna pot se je pričela na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, pod mentorstvom Nade Žgur. Slednji gre pripisati tudi zasluge za Ninino jazzovsko ozadje. Po maturi in diplomi iz ekonomije je svoje glasbene veščine izpopolnjevala na New School for Jazz and Contemporary Music v New Yorku ter končala študij glasbene pedagogike na Konservatoriju za glasbo v Celovcu.

Znanje in izkušnje prav tako nabira skozi sodelovanja z drugimi umetniki. Doslej si je oder delila z Dannyjem Grissetom, Howardom T. Curtisom, Juretom Puklom, Renatom Chiccom, Robertom Jukičem, Urošem Perićem in mnogimi drugimi.

Med svoje največje dosežke pa šteje gostovanje na koncertu S simfoniki v filmski svet, kjer je stala na odru z legendarnim jazzovskim in filmskim skladateljem Michelom Legrandom, prejemnikom treh oskarjev.

Med glasbeniki, ki so globoko vplivali na njen umetniški izraz velja prišteti tudi Braca Doblekarja in dolgoletnega sodelavca Petra Miheliča, s katerim je pripravila album V luči življenja: zgodbe slovenske popevke (ZKP RTV Slovenija, 2016) z izbranimi skladbami šestih avtorjev. Te se opirajo na dramatičnost in čustva posameznih zgodb, ki segajo vse od strasti, zaljubljenosti, sreče do hrepenenja, minljivosti ter umrljivosti.

Je stalna gostja festivalov, koncertnih ciklusov in prireditev, ki oživljajo zlata leta slovenske popevke Pogosto sodeluje z Big Bandom RTV Slovenija in nastopa v tujini. Zaradi čiste in jasne artikulacije ter čutnih interpretacij je delo Nine Strnad prepoznano tako s strani splošne kot strokovne javnosti. Bila je izbrana za predstavnico Slovenije v Evropskem jazz orkestru (2010) in na svetovnem olimpijskem festivalu BT River of Music v Londonu (2012), medtem ko je na 4. Državnem srečanju big bandov in plesnih orkestrov dobila priznanje za najboljšo solistko (2009).

Nagrado za najboljšo solistko je v kategoriji mladih talentov prejela tudi na avstrijskem mednarodnem jazz festivalu Marianne Mendt (2014) in se na svetovnem jazz tekmovanju Sarah Voughan Competition uvrstila med petnajst najboljših tekmovalcev (2014).

V prihodnosti se želi posvetiti albumu z avtorskimi skladbami, pri katerem bo sodeloval grammyjev nagrajenec Michael Abene, ki bo prispeval nekaj aranžmajev.

Jaka Kopač je prepoznaven kot en izmed vodilnih jazz saksofonistov mlajše slovenske generacije glasbenikov. Svoje saksofonske izkušnje si je nabiral že kot mlad fant pri učitelju Francu Zupancu, kasneje pa sta bila njegova mentorja še cenjena glasbenika Saša Nestorović in Stjepko Gut. Po končani fakulteti za umetnost v Grazu se je odločil za študij na severu Evrope na priznani Sibeliusovi akademiji za glasbo, kjer je pridobil naziv magister. Do sedaj je Jaka Kopač sodeloval pri različnih evropskih in svetovnih projektih, kot so European Movement Jazz Orcestra, European Jazz Orcestra, New School Jazz Orcestra in Umo Big band ter z glasbeniki, kot so Jonathan Blake, Jimmy Owens, Doug Hammond, Danny Grissett, Vincente Archer, Benito Gonzales, Dusko Gykovic, Bosko Petrovic, George Garzone and Lennie Pickett. Jaka je znan predvsem po svojem glasbenem izražanju, ki ga dopolnjujeta njegov topel zvok in energija igranja. Njegova umetniška žilica pa se odraža tudi v njegovih avtorskih skladbah, ki so po eni strani zahtevne a kljub temu poslušalcu prijetne za uho. Njegova glasba nosi posebno globino, ki se v celoti izrazi skozi improvizacijo in takrat doseže svoj vrhunec. Leta 2009 je Jaka izdal svoj prvi album z naslovom Almost There, letos pa bo izdal drugi album, ki nosi mednarodni naslov “Present Thoughts” oz. Trenutne misli in je bil posnet v New Yorku. Ob svojem boku je imel tri glasbenike svetovnega kalibra Orrina Evansa, Vicenta Archerja in Willieja Jonesa III. Poleg njegovih dosežkov kot jazz saksofonist, mu lahko pripišemo tudi dosežke na področju glasbene pedagogike. Od leta 2010 je v Novem mestu na Glasbeni šoli Marjana Kozine zaposlen kot učitelj saksofona. V tem času je spoznal, da mora svojim učencem ponuditi več, kot samo tedenske ure saksofona. S tem namenom je znotraj šole organiziral več različnih saksofonskih zasedb ter z njimi zbudil zanimanje mladih za saksofon in glasbo. Nekateri njegovi učenci se, kot posledica njegovih učnih metod, lahko pohvalijo z nastopi v big bandih in drugih zasedbah, npr. v Big bandu Medicinske fakultete. Lansko leto pa je ravnatelja šole spodbudil k organizaciji big banda znotraj glasbene šole in tako ima sedaj tudi novomeška glasbena šola že drugo leto svoj big band pod vodstvom Jake Kopača. Glede na pretekle dosežke lahko sklepamo, da bo Jaka s svojim delom in zanimanjem za glasbo prispeval še veliko dobrih projektov, tako kot glasbenik, kot tudi kot učitelj.

Ivo Umek, dipl. ing. arh. Nekdanji dolgoletni direktor Založbe kaset in plošč RTV Slovenija. Kot urednik in producent je sodeloval pri izdaji vrste plošč različnih zvrsti glasbe. Je član strokovnih komisij na številnih glasbenih festivalih. Bil je član instrumentalist ansambla Bele vrane, še vedno igra pri ansamblu Šok in z veseljem zaigra s prijatelji v skupini Bubble ter na raznih prireditvah pri sv. Jožefu. Je član kluba Rotary-Barbara Celjska in letošnji prejemnik zlatega celjskega grba. 


Pripete datoteke:

Ve%C4%8Der%20v%20atriju%2C%20Nina%20Strnad%2C%20Jaka%20Kopa%C4%8D%2C%20Ivo%20Umek%202023_plakat-compressed.pdf