Večer v atriju; Godba na pihala Trbovlje in solist Jože Vidic

3.10.2015 ob 19:00 Atrij Doma sv. Jožef Celje, Plečnikova 29 Dom sv. Jožef, Kultura
Vabljeni na večer v atriju Vabljeni na večer v atriju

Koncertni ciklus Večer v atriju: Godba na pihala Trbovlje in solist Jože Vidic

Zadnji koncert iz sklopa ''Večeri v atriju'' v letu 2015, z večkrat nagrajeno Delavsko godbo Trbovlje in solistom SNG Ljubljana, ter članom Slovenskega okteta Jožetom Vidicem.


Delavska godba Trbovlje je bila ustanovljena leta 1903. Od njenih začetkov, ko je okrog dvajset godbenikov, v glavnem rudarjev, nastopalo predvsem na javnih prireditvah delavskega, občinskega in revirskega značaja, se je pravi razvoj godbe pričel v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Njena organizirana strokovna in umetniška pot se je strmo dvignila po drugi svetovni vojni. Delavska godba Trbovlje tako že več desetletij spada med najboljše ljubiteljske pihalne orkestre. Visoko kakovostno raven in dolgoletno glasbeno tradicijo so trboveljski godbeniki potrdili z osvojitvijo prvih mest na tekmovanjih pihalnih orkestrov, ki so se odvijala v domovini, kakor tudi z izjemnimi uspehi na svetovnih prvenstvih pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem v letih 1974, 1978, 1981 in 1993. Umetniška izpovednost Delavske godbe Trbovlje, ki izvira iz njej lastne neposrednosti izvajanja skladb, notranjega navdušenja in temperamenta, je tako bogata, da se ji je na področju orkestrskega muziciranja uspelo povzpeti na sam vrh glasbene poustvarjalnosti. Trboveljska godba, v kateri muzicira prek devetdeset glasbenikov, z izvajanjem najzahtevnejših skladb koncertnega repertoarja že meji na orkester simfoničnih pihal, trobil in tolkal. Z izredno intonacijo in ritmičnostjo navdušuje publiko ter žanje odobravanje glasbenih strokovnjakov. Za uspešno kulturno poslanstvo so bila godbi poleg plaket, ki jih je prejela za dosežene uspehe na raznih tekmovanjih, podeljena številna priznanja, odlikovanja in državne nagrade. Doslej je izšlo več LP plošč, kaset in zgoščenk,na katerih se Delavska godba Trbovlje predstavlja s skladbami različnih zvrsti.

Na podlagi vrhunskih uspehov, ki jih orkester dosega že vrsto let, je Organizacijski odbor 14. svetovnega prvenstva pihalnih orkestrov (WMC 2001) povabil Delavsko godbo Trbovlje, da je 21. julija 2001 v Kerkradeju na Nizozemskem znova nastopila na tej eminentni prireditvi, in sicer v prestižni koncertno-umetniški skupini. Ob tej priložnosti je orkester izvajal zahtevna dela A. Comitasa, G. Rossinija, P. Hindemitha in R. Goloba ter osvojil končno absolutno osmo mesto.

Godbo od leta 2007 vodi prof. Jože Kotar.


Baritonist Jože Vidic, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, je študiral petje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri profesorici Jelki Stergar ter se izpopolnjeval v opernem studiu ljubljanske Opere SNG pri profesorju Karlu Jeriču. Že v času študija je postal član prve zasedbe Slovenskega komornega zbora, zbora ljubljanske Opere SNG ter komornega zbora Ave. S tem zborom je leta 1994 prejel nagrado Prešernovega sklada.

V letu 2000 je postal stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je uspešno poustvaril več nosilnih baritonskih vlog: Lorenzo (Črne maske), Konrad (Renske nimfe), Evgenij Onjegin (Evgenij Onjegin), Marcel (La bohème), Valentin (Faust), Escamillo (Carmen), Le Grand pretre (Samson et Dalila), Le Mari (Les mamelles de Tirésias), Silvio (I Pagliacci), dr. Malatesta (Don Pasquale), Gruden (Ljubezen kapital), Vladimir (Knez Igor), Pantalon (Zaljubljen v tri oranže), Danilo (Vesela vdova), Gabriel Von Eisenstein (Netopir), Chansonette (Gorenjski slavček)… Kot obetaven mlad pevec je leta 2002 prejel štipendijo Wagnerjevega sklada.

Doma in v tujini se je uveljavil tudi kot koncertni pevec. Nastopa z različnimi orkestri pod vodstvom uglednih domačih in tujih dirigentov.

Leta 1996 je postal član vodilne slovenske komorne vokalne skupine Slovenski oktet, s katerim koncertira na mednarodnih festivalih doma in v tujini in je od leta 2008 tudi njegov umetniški vodja.

Baritonist Jože Vidic je nagrajenec Prešernovega sklada za vlogi Lorenza v operi Črne maske in Grudna v operi Ljubezen kapital (2013).

_______________________________________

Sobota, 3. oktober, ob 19. uri, v atriju Doma sv. Jožef Celje

VSTOP PROST!