Večer slovenskih krščanskih izročil na Brezjah 2012

23.5.2012 Brezje Kultura, Marija, Radio Ognjišče
Brezje - oltar - vir - frančiškani Brezje - oltar - vir - frančiškani

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah bo v sredo, 23. maja 2012, potekal 36. večer slovenskih krščanskih izročil, ki bo povezan tudi s srečanjem poslušalcev Radia Ognjišče. Uvod v mašo bo v obliki molitvene ure. Med 19.00 in 20.00 bodo molili za slovenske škofe, v molitvi pa se bodo spomnili tudi tistih, ki so odšli iz matične domovine: izseljencev, misijonarjev in delavcev na tujem. Ljudi dobre volje vabijo, da na predvečer praznika Marije Pomočnice kristjanov na oknih prižgejo sveče in posebej molijo za Cerkev na Slovenskem, kot tudi za izseljence in zdomce. Slovesno somaševanje, ki se bo začelo ob 20.00, bo vodil celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek. Škof bo po maši vodil procesijo z milostno Marijino podobo po vasi.

Radio Ognjišče bo mašo in procesijo s petimi litanijami Matere Božje neposredno prenašal. Brezje bodo na simboličen način lahko »obiskali« tudi poslušalci ob radijskih sprejemnikih, do katerih prihaja signal preko zemeljskih oddajnikov, satelita in spleta.


Začetek večera krščanskih izročil

Na mednarodnem evharističnem kongresu, ki je leta 1976 potekal v Filadélfiji v Združenih državah Amerike, se je zbralo sedemsto Slovencev. Največ jih je prišlo iz Amerike, udeležili pa so se ga tudi iz drugih dežel sveta, zamejstva in domovine. V zavesti, da jih prav tako kot evharistija povezuje tudi Jezusova Mati, so sklenili, da bodo vsako leto 23. maja, na predvečer praznika Marije Pomagaj z Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila, v svojih domovih prižgali sveče. Preživeli bodo večer v mislih na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš rod v domovini, danes pa tudi vse, ki živijo po svetu. Že takrat so povabili Slovence v domovini in rojake slovenskega izročila po svetu, da se jim pridružijo. Slovenski duhovniki v tujini, ki so skrbeli za rojake, so pobudo z veseljem sprejeli in tako je Marija Pomagaj že naslednje leto povezala številne verne Slovence, ki so zapustili domovino in si ustvarili drugi dom na tujih tleh. Brezjanska Marija jih je spomnila na vse tisto, kar so v srcih prinesli od doma in skušali ohraniti za nadaljnje rodove.

Praznovanju večera krščanskih izročil so se s slovesnim bogoslužjem pridružili tudi na Brezjah. Na predvečer praznika so frančiškani, ki skrbijo za Marijino narodno božjepotno svetišče, povabili ljubljanskega nadškofa, da je daroval mašo in vodil procesijo z milostno podobo Marije Pomagaj po vasi. Pozneje so slovesnost izmenično vodili drugi slovenski škofje. Po osamosvojitvi so na Brezje začeli prihajati tudi rojaki, ki so se v tistih dneh mudili v domovini. Prišli so pozdravit svojo mater – Marijo Pomagaj z Brezij. Na velik pomen večera krščanskih izročil za rojake na tujem kaže tudi spominska plošča z napisom, ki so jo izseljenci v letu 1995 prinesli na Brezje. Na njej piše:

»Mi, ki živimo daleč v tujini,
k Tebi se vračamo polni želja;
mi, ki umrli smo daleč od doma,
v srcih nosili smo Tebe, Gospa,
prosi za ene in druge Boga.

Verni Slovenci z vsega sveta.«

Večer krščanskih izročil in Radio Ognjišče

Večer krščanskih izročil je postal tudi praznik Radia Ognjišče, ker je Marija Pomagaj njegova zavetnica. Glavni in odgovorni urednik mgsr. Franci Trstenjak je to pojasnil z naslednjimi besedami: »Ob začetku Radia Ognjišče smo Marijo Pomagaj oklicali za radijsko zavetnico. Zato se pri njej na Brezjah vsako leto ob njenem prazniku zberemo s hvaležnostjo, jo počastimo in se ji priporočamo, ker vemo, da brez Marijine priprošnje in Božje pomoči ne bo pravega žegna pri našem poslanstvu. Veseli smo, da to željo in namen delijo z nami mnogi naši podporni člani, poslušalci in zato rade volje pridejo 23. maja zvečer na Brezje. Z Radiem Ognjišče je večer krščanskih izročil dobil nov poudarek, saj mnogi rojaki po svetu lahko spremljajo neposreden prenos večerne maše in procesije z milostno podobo ob petju litanij Matere Božje. Tako njihov večer ob prižgani sveči pred podobo Marije Pomagaj postane duhovno romanje na Brezje, kjer domuje Kraljica slovenske vernosti.«


Marija Pomagaj, Kraljica Slovencev

Povezanost Slovencev na tujem z Marijo Pomagaj sega v prva desetletja prejšnjega stoletja. Kronanje Marije Pomagaj 1. septembra 1907 je v domovino privabilo številne Slovence, ki so živeli razkropljeni po svetu. Ko so se vračali v dežele, kjer so dobili delo in si ustvarili pogoje za bivanje, jih je spremljala Marija z Brezij. Njeno češčenje so spodbujali tudi frančiškani, varuhi njenega svetišča. Ko so si slovenski frančiškani v Združenih državah Amerike po letu 1923 na opuščeni kmetiji v Lemontu pri Chicagu uredili središče s samostanom in cerkvico, so v njej 24. maja 1925 namestili sliko Marije Pomagaj. Škof Anton Bonaventura Jeglič (1850–1937) je nekaj let zatem Marijino podobo kronal in tako so rojaki v ZDA dobili »ameriške« Brezje, kamor še zdaj prihajajo romarji iz Amerike, pa tudi od drugod. Škof Jeglič, ki je sam nekaj časa živel v izseljenstvu, je Marijo Pomagaj nameraval razglasiti za Kraljico in Mater po svetu razkropljenih Slovencev. Danes lahko rečemo, da je ne glede na to že zdavnaj postala Kraljica Slovencev. Njene podobe, tudi kronane, najdemo na vseh celinah sveta.


Besedilo je pripravil novinar Radia Ognjišče Alen Salihović, ki je za dodatne informacije na voljo na GSM: 051/685–661 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].