Varšavska konferenca o zaščiti Božjih otrok

22.9.2021 Varšava, Poljska Zaščita otrok

Od 19. do 22. septembra 2021 se je v Varšavi odvijala konferenca o zaščiti otrok in ranljivih odraslih pred zlorabami. 

Konference smo se udeležili predstavniki škofovsih konferec, predstavniki konferenc višjih redovnih predstojnikov in predstojnic ter nekateri stokovnjaki psihoterapevti,socialni delavci ter pravniki civilnega in cerkvenega prava. To je bila prva tovrstna konferenca predstavnikov Cerkva Srednje in Vzhodne Evrope. Konferenco je organizirala Papeška komisija za zaščito otrok in mladoletnih pod vodstvom bostonskega kardinala O’Malleya.

Iz Slovenije smo se konference udeležili ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, psihoterapevtka mag. Špela Tušek in s. Magda Burger ND.

Izmenjava predavanj z delom po skupinah je poskrbela za široko paleto izkušenj, medosebnih povezav in nabiranja znanj. Zlorabe so globoka rana Cerkve, ki boli, skeli ne le žrtve in prežilvele, temveč tudi vse, ki globoko čutimo pripadnost Kristusovemu telesu. Hkrati pa moramo pogledati resnici v oči in tudi priznati, da je želja po Jezusu “brez ran, iluzija” (kardinal O’Malley). Zlorabe, ne le spolne, so zločin in greh. Zapiranje oči pred njimi, je obračanje pogleda od ranjenega Kristusa, želja po “biti slišan in viden” pa ena izmed temeljnih človekovih potreb. Odgovornost v dejanjih, jasnost v procesih in pripravljenost oddolžitev so trije stebri, na katerih stoji poštena obravnava tako žrtev kot storilcev.

Konferenco smo zakljičili z nekaterimi konkretnimi idejami o medsebojnem sodelovanju na mednarodni ravni in izgradnji oz. prenovitvi nacionalnih sistemov – ob zgledu dobrih praks, ki smo jih spoznali.

 

Poročilo je pripravila s. Magda Burger ND.