Vabilo na novinarsko konferenco in napoved dogodkov za 20. svetovni dan bolnikov

11.2.2012 Vesoljna Cerkev in Cerkev na Slovenskem Bolnik, Cerkev v Sloveniji, Karitas, Katoliška cerkev
Marija, Mati zdravja - Onkološki inštitut - Rupnik Marija, Mati zdravja - Onkološki inštitut - Rupnik

 


Poslanica papeža Benedikta XVI. za 20. svetovni dan bolnikov


Pismo bolnikom ob godu lurške matere Božje


Novinarska konferenca

Medškofijski odbor za pastoralo zdravja pri SŠK ob svetovnem dnevu bolnikov, ki ga vsako leto obeležujemo 11. februarja, na god Lurške Matere Božje, pripravlja novinarsko konferenco. V galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani bo potekala v četrtek, 9. februarja 2012, ob 12.00. Narodni ravnatelj za pastoralo zdravja pri SŠK dr. Jože Štupnikar bo predstavil papeževo poslanico z naslovom »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila« (prim. Lk 17,19). Bolniški duhovnik iz ljubljanske metropolije msgr. Miro Šlibar in bolniški duhovnik iz mariborske metropolije Andrej Urbancl bosta predstavila pastoralne izkušnje oz. duhovno pomoč v času bolezni, posebej pod vidikom pomena zakramentov spovedi in bolniškega maziljenja.


Napoved dogodkov

Svetovni dan bolnikov bodo v petek, 10. februarja 2012, ob 14.00, v kapeli murskosoboške bolnišnice v Rakičanu praznovali z mašo, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval krajevni škof Peter Štumpf.

Svetovni dan bolnikov bodo v soboto, 11. februarja 2012, ob 10.00, praznovali v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah. Romarsko mašo in srečanje bolnikov s podelitvijo zakramenta bolniškega maziljenja bo ob somaševanju duhovnikov vodil stiški opat p. Janez Novak OCist.

Svetovni dan bolnikov bodo v soboto, 11. februarja 2012, ob 19.30, na razstaviščnem prostoru v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani praznovali z mašo, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval koprski škof Metod Pirih, prepevali pa bodo pevci cerkvenega pevskega zbora župnije iz Šentjošt nad Horjulom.

Svetovni dan bolnikov bodo v soboto, 11. februarja 2012, ob 21.15, obeležili na Exodus TV. Predvajali bodo pogovor z bolniškim duhovnikom p. Tonijem Brinjovcem OFMConv.

Svetovni dan bolnikov bodo v nedeljo, 12. februarja 2012, ob 14.30, v prostorih KORUS-a na
Poljanski cesti 6/II. v Ljubljani obeležili redovniki in redovnice, ki delajo z bolniki: začetek z molitvijo ob 15.15 in nadaljevanje s predavanjem s. Polone Vidic HKL z naslovom Koristen tudi v starosti.


Svetovni dan bolnikov

Papež Benedikt XVI. je za geslo letošnjega svetovnega dneva bolnikov izbral besede iz Lukovega evangelija: »Vstani in pojdi, tvoja vera te je rešila« (Lk 17,19), ki jih dopolnjuje stavek: Blagodejna milost zakramentov ozdravljanja.

Svetovni dan bolnikov vsako leto na novo spodbudi odpre vprašanje skrbi za bolne in trpeče v naši družbi, po naseljih, v bolnišnicah in v neposredni soseski. Večanje resnične humanosti je jamstvo, da bo človeška družba z medsebojno povezanostjo in solidarnostjo živela bolj kakovostno.

V teh dneh je ljudem dobre volje dana priložnost, da bolnikom izkažejo posebno pozornost. To še posebej velja za kristjane. Škofje in duhovniki, pa tudi pastoralni delavci in prostovoljci Karitas so povabljeni, da obiščejo bolnike v bolnišnicah, domovih za ostarele, župnijah in povsod tam, kjer se nahajajo najbolj ubogi in osamljeni. Verujoči z dejavnim sodelovanjem pri bogoslužju lahko obeležijo pomen in vrednost skrbi za vse, ki jih pestijo telesne ali duševne bolezni. Zdravi in bolni so povabljeni k molitvi za blagoslov v Cerkvi na Slovenskem in slovenskem narodu. Evangelizacija v službi bolnim in trpečim postaja »živa« tudi kot udejanjena metoda usmiljenega Samarijana (prim. Lk 10,25–37).

Ob letošnjem svetovnem dnevu bolnikov je posebna skrb namenjena razumevanju in iskanju vrednosti zakramentov za bolnike. Želja je, da bi zakramenti spovedi, bolniškega maziljenja in obhajila pridobili na pomenu, predvsem pa, da bi kristjani s svojim življenjem pričevali za njihov globoki verski in duhovni pomen.


Izzivi na področju bolniške pastorale

V vzgojo in izobraževanje zdravstvenih delavcev je potrebno vključiti novo pojmovanje zdravja. S tem v zvezi se mora strokovnemu znanju in permanentnemu izobraževanju pridružiti tudi socialni, etično-deontološki in duhovni vidik, kar je nujno, če hočemo slediti celostnemu pristopu na področju zdravljenja, rehabilitacije in paliativne medicine.

V družbene skupnosti in župnijska občestva je potrebno vnašati duha služenja življenju. Posebno skrb naj bi tudi v pogledu na zdravje posvetili mladim in naraščajočemu številu starejših. Vzgojno-izobraževalni programi naj bi vključevali tudi naravne poglede na bolezen, smrt, spoštovanje in nedotakljivost človeškega življenja. To predstavlja velik izziv za posamezne skupine znotraj pastoralnih skupin v župniji, še posebej Karitas. Vse našteto naj bi vnesli tudi v vzgojo in izobraževanje otrok in mladine v šolah ter drugih vzgojno-izobraževalnih programih.

Celostna skrb za bolnike za Cerkev in širšo družbo, pa tudi za odgovorne v političnem življenju in na področju zdravstva, predstavlja izziv in obveznost. Vzgoja in izobraževanje sta najboljša temelja za preventivo pred boleznimi in promocijo zdravja. Za kristjane je obisk Marije pri sorodnici Elizabeti ikona (prim. Lk 1,39–45), ki razodeva radost nad življenjem, in predstavlja univerzalni primer služenja sočloveku s predanostjo človekoljubja in nesebičnosti.

Besedilo je pripravil ravnatelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja dr. Jože Štupnikar.