V Turinu je v materni hiši Kotolengove ustanove umrla sestra Eugenia Laconi

5.5.2020 Redovništvo

V 97. letu starosti je 5. maja 2020 v Turinu v materni hiši Kotolengove ustanove umrla sestra Eugenia Laconi. Rojena je bila na Sardegni v mestu Nuoro 23. junija 1923.

Leta 1943 je zbežala od doma in se z zavezniškim vojaškim letalom odpeljala v Sieno, da bi v Kotolengovi Mali hiši Božje previdnosti v Turinu zaprosila za vstop v samostan. Njena želja je bila, da bi stregla najbolj prizadetim. Bila pa je dedinja bogatega premoženja in ji zato oče tega koraka ni dovolil. Tudi vodstvo hiše jo je poslalo v hribe, da bi poskrbela za novinke. To delo je opravljala 35 let, vse do upokojitve.

V tistem času je zgodilo njeno srečanje z Don Pierinom, ustanoviteljem Skupnosti Srečanje, ki je spremenilo njeno življenje. Z dovoljenjem redovnega vodstva je smela ostati izven samostana v službi zasvojenih s prepovedanimi drogami. Okrog 40 let je ostala zvesta svojemu strogemu redovniškemu življenju s trajno molitvijo in s popolnim uboštvom. V najlonski vrečki je nosila vse svoje premoženje. Za vsakega fanta in dekle, kot tudi za ustanovitelja, je bila trajna duhovna opora in brezkompromisna voditeljica k Bogu. Pri vseh 260 komunah v Italiji in izven nje, tudi pri 6 v Sloveniji, ki so nastajale po letu 1979, je  poskrbela za vse točno določene stvari, ki so za življenje v Skupnost potrebne. Velikokrat je obiskala Slovenijo in kar številne mlade prepričala za zdravljenje. Tudi v Planini pri Rakeku je pogrnila mizo in pripravila 6 postelj za fante, ki so čakali v Gorici na vstop v prvo komuno v Sloveniji. Čakala je zaman, toda čez leto dni, 8. januarja 1995, se je veselila odprtja komune na Kostanjevici pri Novi Gorici. Slovenijo je ljubila kot svojo drugo domovino.

Gospod Bog naj ji bo bogat plačnik.

Smrt je dočakala v Mali hiši božje previdnosti, naj jo Bog sprejme v svoj veliki dom.

 

Franc Prelc