V Gospodu je zaspal duhovnik Jože Trošt (1940–2023), prejemnik Odličja sv. Cirila in Metoda

23.11.2023 Škofija Koper Škofija Koper, Glasba
Foto: Družina Foto: Družina

V Gospodu je 22. novembra 2023 zaspal duhovnik, glasbenik, organist, skladatelj, zborovodja, avtor glasbe, pedagog in muzikolog Jože Trošt.

Po 2. vatikanskem koncilu je oral ledino na cerkveno-glasbenem področju, polovico svojega življenja je bil ravnatelj kora ljubljanske stolnice.

Rojen je bil na Colu nad Ajdovščino. Njegov pevski talent so hitro prepoznali, takratni koprski škof Janez Jenko ga je leto po duhovniškem posvečenju (1966 v Logu pri Vipavi) poslal na študij v Rim, na Papeški inštitut za cerkveno glasbo. Kar 33 let je tudi poučeval glasbo na Teološki fakulteti in vodil zbor bogoslovcev Bogoslovnega semenišča. Ko je leta 1970 zasedel mesto ravnatelja kora ljubljanske stolnice, je dobil navodilo, naj si »prizadeva ustvariti stolnici primeren cerkveni zbor in ga vzgaja po navodilih liturgične prenove«.

Trošt je okrepil stolni pevski zbor in prevzel še zbor Anton Foerster (in nato še APZ Alojzij Mav), zaradi pomanjkanja skladb, ki bi ustrezale novim liturgičnim zahtevam, je tudi veliko skladal. Napisal je kar 20 slovenskih maš, pa tudi psalme, pesmi za praznike in nedelje cerkvenega leta in različne priložnosti. Ob obiskih papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in 1999 je sodeloval pri pripravi glasbenega sporeda, napisal orkestracije za Pihalni orkester Slovenske policije, vodili združene pevske zbore ljubljanske nadškofije in dirigiral združenim zborom.

Ravno tako je ob drugem obisku svetega očeta kar 2500-članski združeni pevski zbor izvedel njegovo »Šestnajsto mašo«, posvečeno Antonu Martinu Slomšku, ki ga je papež Janez Pavel II. takrat razglasil za blaženega.

Msgr. Jože Trošt je leta 2000 od Slovenske škofovske konference prejel odličje sv. Cirila in Metoda za neutrudno delo na področju vzgoje mladih organistov in duhovnikov, vodenje pevskih zborov in umetniško ustvarjalnost. Prejel je številne nagrade ter priznanja za svoje življenjsko in glasbeno delo, leta 2022 mu je predsednik republike Borut Pahor izročil državno odlikovanje red za zasluge.

Povzeto po spletni strani Družine.