Ustanovo Anin sklad bo prihodnja štiri leta vodil p. Milan Kos

30.4.2019 Dobrodelnost, Družina
p. Milan Kos - Foto: Družina p. Milan Kos - Foto: Družina

Ustanovo Anin sklad bo prihodnja štiri leta vodil pater Milan Kos OFMConv. Nedavno je Konferenca redovnih ustanov Slovenije (KORUS) imenovala novo upravo in nov nadzorni svet ustanove. 

»Izziv družine danes vidim v tem, da je prostor, kjer otroci doživljajo varnost, vzgojo, predvsem pa dobivajo smernice za njihovo kakovostno življenje v svojem življenju,« poudarja p. Milan Kos. V soboto, 4. maja, se bodo nekateri člani uprave že srečali z družinami, saj bo v Šentjakobu ob Savi tradicionalno srečanje družin.

»Poslanstvo Aninega sklada je v tem, da se resnično trudimo, da bi družinam ponudili možnost predvsem kakovostnega duhovnega življenja. To pomeni, da se lahko udeležijo različnih duhovnih prireditev, kjer bodo dobili tisto, česar drugje ni mogoče dobiti. Predvsem pa, da družinam pomagamo pri njihovem vsakodnevnem življenju, pri težavah s katerimi se srečujejo, da jim pomagamo svetovati, da iščemo pomoči in rešitve, ki bodo njihovo življenje delale lepše, kakovostnejše in bolj bogato. Nenazadnje pa je naša pomoč v tem, da jim po naših zmožnostih, kolikor jih ima ustanova, pomagamo pri njihovem vsakodnevnem življenju,« poudarja predsednik ustanove p. Milan Kos.

O izzivih, s katerimi se danes srečujejo družine, p. Milan Kos dodaja: »Izziv družine danes vidim v tem, da je prostor, kjer otroci doživljajo varnost, vzgojo, predvsem pa dobivajo smernice za njihovo kakovostno življenje v svojem življenju. Danes je okolica nekako naravnana na težko življenje, in se je treba boriti, predvsem pa niso poudarjeni medsebojni človeški odnosi, ki so potrebni za lepo življenje. Prav zato vidim izziv v tem, da družina nudi priložnost otokom, da se učijo in pripravijo na življenje, ki bo osrečujoče in lepše v njihovi prihodnosti.« To po njegovih besedah velja tudi za velike družine, saj bo le tako slovenski narod ohranjal svojo prihodnost.

Dosedanja vršilka dolžnosti predsednice uprave Aninega sklada sestra Hermina Nemšak, ki bo v prihodnje opravljala delo blagajničarke in bo ohranjala stik z družinami ter dobrotniki, pa je vse povabila na bližajoče se srečanje v Šentjakobu in izrazila hvaležnost družinam na eni strani in dobrotnikom na drugi. 

V upravo so bili poleg p. Milana Kosa in s. Hermine Nemšak FBS imenovani še Alen Salihović, ki je postal podpredsednik ustanove, ter članici, mama devetih otrok Nadja Mehle in sestra Irena Novak HMP. Člani nadzornega sveta pa so brat Primož Kovač OFMCap, predsednik, ter članici sestra Marta Rauh HKL in Jelka Pegam.

Ustanova Anin sklad si že 21 let let prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so naše finančne možnosti v zadnjih letih precej omejene, pa mesečno vseeno pomagamo še vedno približno 45 družinam. Pomagamo na različne načine, kot so svetovanja, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. V ustanovo je vključenih 200 družin.

Ustanova Anin sklad si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno »ozračje« naklonjeno družinskim vrednotam.

 

Za dodatne informacije so vam na voljo na številkah 051 390 787 (Alen Salihović) in sestra Hermina Nemšak (040 770 222).