Ustanova Anin sklad bo z dobrodelnim koncertom obeležila 15 let delovanja

11.12.2013 Ljubljana Družina, Vzgoja, Koncert

 

Z mnogimi dobrimi deli, zahvalami, prijetnimi srečanji, rojstvi, dobrotniki, skrbmi in veselimi dogodki, bo Ustanova Anin sklad, v sredo, 11. decembra 2013, z dobrodelnim koncertom v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, zaznamovala 15 let svojega delovanja. V dneh pred praznovanjem je začela delovati tudi prenovljena spletna stran http://www.anin-sklad.si/.

Osrednje praznovanje bo v sredo, 11. decembra 2013, v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Ob 18.00 bo slovesna sveta maša, ki jo bo v cerkvi omenjenega zavoda daroval beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar. Pri oltarju se mu bodo pridružili tudi mnogi duhovniki in redovniki, ki se bodo Bogu zahvalili za vse prejete darove in ga hkrati prosili za družine Aninega sklada, za dobrotnike ter vse ljudi dobre volje, ki so nam v preteklosti in nam bodo, upamo, tudi v prihodnje stali ob strani.

Sveti maši bo ob 19.40 sledilo odprtje fotografske razstave o delu Aninega sklada, avtorja Alojza Popelarja, uvod v dobrodelni koncert v dvorani zavoda, ki bo ob 20.00 pa bo tudi film o delu sklada, ki ga je pripravil Peter Žunič.

Na koncertu bomo z mnogimi glasbenimi gosti in izbrano besedo vse, ki se nam bodo pridružili v zavodu, in tudi mnoge po Sloveniji preko valov Radia Ognjišče, povabili k pomoči za družine Aninega sklada. Na posebni telefonski številki 0590 355 30 bodo dobrotniki lahko darovali za družine z več otroki, darove pa bodo sprejemali starši in otroci družin Aninega sklada. Nastopili bodo: Slovenski oktet, Nuša Derenda, Alpski kvintet, skupina Gloria, Tone Rus z družino, Alpski kvintet, Matjaž Knez, Marko Fink, Andreja Zakonjšek Krt, Franc Kompare, Družina Ivančič in Vokalno instrumentalna skupina sv. Mihaela Mengeš. Prireditev bosta povezovala Mateja Feltrin Novljan in Jure Sešek.

Na večerni koncert smo poleg družin, dobrotnikov, ustanoviteljev in sodelavcev sklada povabili tudi predsednika Slovenske škofovske konference, apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije in novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana ter predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Predstavniki medijev so naprošeni, da se za dogodek akreditirajo do torka, 10. decembra 2013, do 20.00, predvsem zaradi organizacije prostora in morebitnih želja za posamezne izjave.

Za dodatna informacije sta na voljo Alen Salihović GSM: 051/685-661 in Marija Šterbenc GSM: 051/ 317-533.


 

Besedilo je pripravil in posredoval Alen Salihović.


 

Ustanova Anin sklad je dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova. Konec leta 1998 so jo ustanovili redovniki in redovnice. Njen namen in poslanstvo sta usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje družin z več otroki. V Sloveniji se srečujemo z dejstvom, da število rojstev zaskrbljujoče upada. Ustanova Anin sklad si prizadeva pomagati staršem pri načrtovanju in uresničevanju srečnih in večjih družin. Vanjo je vključenih okoli 360 družin, ki imajo skupaj približno 2.200 otrok. Mesečno Anin sklad finančno pomaga približno približno 150 družinam.

Ustanova Anin sklad si leto za letom prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so finančne možnosti precej omejene. Pomaga na različne načine, kot je svetovanje, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravlja pa tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, je takšno druženje in kopanje zanje eden od prijetnejših trenutkov. 

»Naše poslanstvo je biti ob strani družinam z več otroki. Naša najštevilčnejša družina šteje 13 otrok, so pa vključene tudi družine z dvema in tremi otroki. Veseli nas, da družine med seboj sodelujejo, si izmenjujemo materialne dobrine, mnogi otroci iz mestnih središč poletje preživijo na kmetiji katere od družin iz Aninega sklada. S tem dokazujejo, da ni pomembno le, koliko imaš, ampak na kakšen način si lahko polepšaš življenje,« je ob letošnjem poletnem srečanju družin povedala predsednica uprave Ustanove Anin sklad Marija Šterbenc. Veseli jo, da sklad kljub krizi lahko še vedno, čeprav včasih nekoliko težje, finančno podpira mesečno okrog 160 družin. »Kriza je udarila po družinah. Dan za dnem se soočamo s stiskami družin, ki se obračajo k nam po pomoč. Na žalost zaradi omejenih sredstev vsem ne moremo pomagati, po svojih najboljših močeh pa se trudimo družine ozavestiti, na kakšen način lahko privarčujejo in katere so še možnosti za pomoč,« je še povedala Šterbenčeva.

Ustanova Anin sklad si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno ozračj" naklonjeno družinskim vrednotam.