Uprizoritev srednjeveškega misterija Slehernik

26.9.2015 Celjski stari grad Dom sv. Jožef, Kultura, Nova evangelizacija
Plakat Slehernika Plakat Slehernika

Vabljeni na peto uprizoritev srednjeveškega misterija SLEHERNIK, ki bo na Starem gradu Celje. Uprizarjajo ga mladi iz župnije Celje-sv. Jožef, v režiji Jožeta Planinška.


Slehernik je srednjeveški misterij, oziroma duhovna drama ali moraliteta, ki je nekakšno nadaljevanje pasijonskih iger, s širšo tematiko in pred vsem s poosebljenimi krepostmi in seveda tudi slabostmi iz vsakdanjega življenja. V literarni zgodovini je misterij sorazmerno znan in pomeni močan člen v oblikovanju sodobne dramatike. Nastal je v 15. stoletju, po vsej verjetnosti nekje v Angliji ali na Nizozemskem. Tematika in igra je najprej živela v ljudskem izročilu, pred stotimi leti pa jo je zapisal in za sodobni čas priredil Hugo von Hofmannsthal. Po njegovem zapisu in priredbi so jo prvikrat izvedli leta 1911 na Dunaju. V medvojnem času so ga izvajali tudi na kongresnem trgu v Ljubljani, pred uršulinsko cerkvijo. Zelo znamenita in stalna ponavljajoča izvedba misterija je v Salzburgu pred tamkajšnjo stolnico na začetku Salzburških poletnih iger. V slovenščini imamo dva prevoda, Župančičevega in Grafenauerjevega. Pri sv. Jožefu smo se odločili za Župančičevega, ki je v verzih. Besedilo nam je delno okrajšal prof. Mirko Mahnič, za izvedbo pa priredil Jože Planinšek.

Izvedbo smo si zastavili kot delo cele župnije Svetega Jožefa, oziroma kraja v sodelovanju z zaposlenimi iz Doma sv. Jožef in instrumentalisti. 

Gre za veliko prireditev, ki jo izvajamo na prostem in ponoči. Traja približno dve uri.


Uprizoritev bo v soboto, 26. septembra ob 20. uri, na Celjskem starem gradu

Vstop prost - VABLJENI!