Uprizoritev srednjeveškega misterija Slehernik

19.9.2014 ob 20:00 Celje - Stari grad Dom sv. Jožef, Kultura
Slehernik v ospredju in Dobra dela. (iz uprizoritve Celje-sv. Jožef, 2013) Slehernik v ospredju in Dobra dela. (iz uprizoritve Celje-sv. Jožef, 2013)

Dom sv. Jožef Celje vabi na četrto uprizoritev srednjeveškega misterija Slehernik.

Uprizoritev bo v petek, 19. septembra 2014, ob 20. uri, letos v srednjeveškem okolju na Celjskem Starem gradu.

V režiji Jožeta Planinška, jo pripravljajo mladi iz župnije Celje – sv. Jožef, v sodelovanju z zbori iz župnije, zborom zaposlenih Doma sv. Jožef Celje in instrumentalisti (nastopilo bo vsega skupaj približno sto sodelujočih).

Vstop je prost – vabljeni!

(V primeru slabega vremena uprizoritev odpade)

Uradna spletna stran: www.jozef.si

Facebook stran: https://www.facebook.com/events/893563960673422

-------------------------------------

Slehernik je srednjeveški misterij, oziroma duhovna drama ali moraliteta, ki je nekakšno nadaljevanje pasijonskih iger, s širšo tematiko in pred vsem s poosebljenimi krepostmi in seveda tudi slabostmi iz vsakdanjega življenja. V literarni zgodovini je misterij sorazmerno znan in pomeni močan člen v oblikovanju sodobne dramatike. Nastal je v 15. stoletju, po vsej verjetnosti nekje v Angliji ali na Nizozemskem. Tematika in igra je najprej živela v ljudskem izročilu, pred stotimi leti pa jo je zapisal in za sodobni čas priredil Hugo von Hofmannsthal. Po njegovem zapisu in priredbi so jo prvikrat izvedli leta 1911 na Dunaju. V medvojnem času so ga izvajali tudi na kongresnem trgu v Ljubljani, pred uršulinsko cerkvijo. Zelo znamenita in stalna ponavljajoča izvedba misterija je v Salzburgu pred tamkajšnjo stolnico na začetku Salzburških poletnih iger. V slovenščini imamo dva prevoda, Župančičevega in Grafenauerjevega. Pri sv. Jožefu smo se odločili za Župančičevega, ki je v verzih. Besedilo nam je delno okrajšal prof. Mirko Mahnič, za izvedbo pa priredil Jože Planinšek.

Za avtobusni prevoz do Starega gradu bo poskrbljeno izpred Doma sv. Jožef, kjer lahko parkirate osebna vozila. 
 


Pripete datoteke:

Plakat SLEHERNIK 2014.pdf
Dopis za medije SLEHERNIK 2014.pdf