Umetniki za karitas v Pretorski palači v Kopru

18.10.2017 ob 17:00 Koper Umetnik, Umetnost, Škofija Koper, Karitas

V sredo, 18. oktobra 2017, bo ob 17. uri v Pretorski palači v Kopru na Titovem trgu odprtje razstave likovnih del, ki so nastala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino v 23. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas pod naslovom »Ljubezen je…«.

Odprtje razstave sovpada s praznovanjem 40 letnice obnovljene koprske škofije in bo na ogled do 15. novembra.

Na razstavi bo prisotne nagovoril umetniški vodja Galerije Insula gospod Dejan Mehmedovič, Umetnike za karitas in avtorje bosta predstavili stalni spremljevalki razstav Jožica Ličen in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, razstavo bo odprl škofov vikar za pastoralo gospod Ervin Mozetič. Dogodek bo obogatila Vokalno instrumentalna skupina Sledi.

Od 14. do 18. avgusta 2017 je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 23. mednarodna likovna kolonije Umetniki za karitas, katere so se udeležili izbrani umetniki in sicer: iz Slovenije Marko Andlovic, Andrejka Čufer, Leander Fužir, Branko Jazbar, Janez Ovsec, Jošt Snoj, Igor Zimic ter Edo Zupan iz Nizozemske, Anuschka Dupalo – Loss iz Nemčije in Ahmet Özel iz Turčije. Pridružili so se jim tudi strokovni sodelavci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros; ob dnevu odprtih vrat pa še veliko udeležencev preteklih kolonij in drugih darovalcev, tako, da je v katalogu zapisanih 87 avtorjev, nastalo je134 likovnih del.

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj s sporočilom lepote bogatijo naše skupnosti in človeka, kot posameznika, istočasno pa nagovarjajo ljudi k dobroti. Od leta 1995, ko je bila prva kolonija je v katalogih zapisanih 1.662 imen avtorjev, nastalo je 2.583 likovnih del, od katerih je svojega lastnika dobilo že več kot 2.100 del, na 270 potujočih razstavah.

Geslo kolonije in razstav 2017/2018 »Ljubezen je…« je povezava z apostolsko spodbudo papeža Frančiška Radost ljubezni in se nadaljuje iz 1 Kor 13,4-8: »Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. Ljubezen nikoli ne mine.« Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujemo s številnimi družinami in posamezniki, ki so izgubili vero v ljubezen. Darovani znesek ob posvojitvi likovnega dela bo šel v sklad Karitas za pomoč družinam v materialni, duševni in duhovni stiski.

Pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, e-mail: [email protected], GSM: 041 429 713.