Umetniki za karitas na praznik sv. Jožefa v Jožefovi galeriji v Logatcu

19.3.2016 ob 11:00 Logatec Karitas, Umetnost

VABILO

V soboto, na praznik sv. Jožefa, 19. marca, bo v Jožefovi galeriji v Domu Marije in Marte v Logatcu ob 11. uri odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 20. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas pod geslom: »Tujec sem bil in ste me sprejeli« (Mt 25,35). Razstava je rezultat sodelovanja Škofijske karitas Koper in Doma Marije in Marte ter župnije v Dolnjem Logatcu.

Prireditev bodo obogatili učenci Glasbene šole Logatec, razstavo bo odprl župan občine Logatec gospod Berto Menard. Projekt Umetniki za karitas bo predstavila Jožica Ličen, avtorje pa likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Razstavljena bodo dela udeležencev kolonije, strokovnih sodelavcev in darovalcev. Udeleženci likovne kolonije iz Slovenije: Irena Jeras Dimovska-Boge Dimovski, Silva Karim-Azad Karim, Marta Jakopič Kunaver-Matej Kunaver, Polona Kunaver Ličen - David Ličen, Maša Bersan Mašuk-Nikolaj Mašukov, Klementina Golija-Klavdij Tutta.

Udeleženci likovne kolonije iz tujine: Sumyiko Kyohara-Jože Stražar (Švedska), Susanne Gimbel Kortan-Helmut Kortan (Avstija), Ana Marija Botteri Peruzović - Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška).

V 20. koloniji Umetniki za karitas je za pet dni sodelovalo devet slikarskih zakonskih parov, in sicer šest iz Slovenije ter po eden iz Švedske, Avstrije in Hrvaške. Svoja dela so darovali tudi strokovni sodelavci, 21 udeležencev preteklih kolonij in 54 udeležencev dneva odprtih vrat. Tako je nastalo 152 likovnih del, od katerih jih je več kot polovica že našlo nove lastnike.

20. likovna kolonija in prodajne razstave Umetniki za karitas potekajo pod geslom: »Tujec sem bil in ste me sprejeli« (Mt. 23,35). Karitas izkupiček posvojenih likovnih del namenja pomoči tujcem.

Likovna kolonije, ki vedno poteka v avgustu na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino je prvi del celotnega dogajanja in je namenjena umetnikom, ki so za ljudi v stiski pripravljeni darovati svoj čas in svoj talent. V dvajsetih katalogih Umetniki za karitas je zapisanih 1381 imen avtorjev iz domače in tuje likovne scene, nastalo je 2.132 likovnih del, od katerih jih je dve tretjini že prodanih. Namen prodajnih razstav je prenašanje sporočila o umetnosti in dobrodelnosti med širše množice; tokratna razstava Umetniki za karitas je od samega začetka 248. Iz Sinjega vrha je razstava potovala v Rim, na poti nazaj se je ustavila v Novi Gorici, ob Tednu karitas je bila del svečane akademije Škofijske karitas Koper na dvorcu Zemono pri Vipavi, sledila so razstavišča v Gorici in Trstu, v Ljubljani v Državnem zboru in galeriji Družina, v Ajdovščini, Mariboru, Murski Soboti, na Prevaljah, v Novem mestu, na Sveti gori nad Novo Gorico, v Bovcu in Mengšu. Od decembra 2015 do februarja 2016 je bila razstava v razstavišču Ministrstva za obrambo v Ljubljani, od koder se je v marcu 2016 preselila v Logatec.

Vsako leto je izkupiček prodanih del namenjen stiskam, za katere pri Karitas smatramo, da najbolj kličejo k pomoči. V letu 2014 nas je nagovoril obisk papeža Frančiška v Lampedussi, zato smo se odločili, da opozarjamo na problematiko tujcev tudi pri nas in tudi izkupiček namenimo njim. Ob začetku dogajanja nismo niti slutili, da se bo begunska problematika dotaknila tudi Slovenije, zato je bilo ozaveščanje obiskovalcev razstav več kot potrebno, kakor tudi nesebična pomoč Karitas, predvsem pa vseh ljudi, ki jim je mar za sočloveka.

 

Pripravila: Jožica Ličen, Gsm: 041 429 713, e-pošta: [email protected]