Turnišče – proščenje v samostanu klaris

9.6.2014 Turnišče Škofija Murska Sobota
Sv. mašo je vodil škof dr. Peter Štumpf Sv. mašo je vodil škof dr. Peter Štumpf

Nad samostan sester klaris v Turnišču se je spet zarisal Marijin smehljaj. V kapeli, ki je posvečena Mariji, Materi Cerkve, so na binkoštni ponedeljek, 9. junija, obhajali proščenje. Sveto mašo ob 11. uri je daroval upokojeni mariborski pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej, ob 17. uri pa murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf ob petih duhovnikih, diakonu in številnih vernikih. V pridigi je škof spregovoril o Marijini telesni in duhovni lepoti, pa tudi o zmaju, hudobnem duhu, ki na različne načine vstopa v Cerkev, da bi jo uničil. »Marija je veliko znamenje rešitve. Bog jo je ogrnil s svojim plaščem – Soncem, s svojim dostojanstvom. Bog sam je njeno oblačilo. To je dar in milost … Kjer se pojavi Marija, ljudje zaznajo Boga. Tam je veliko luči, svetlobe, odsotnosti teme in greha. Marijina svetišča so kraji luči in svetlobe. Pri Mariji dobivamo razsvetljenje in postajamo luč za druge.«

Po pridigi je škof blagoslovil novo sliko bl. škofa Slomška, ki jo je samostanu podaril slikar Jože Kramberger. Ob koncu svete maše se je opatinja mati Katarina zahvalila škofu in vsem dobrotnikom in jih povabila k prijateljskemu druženju.

Samostan sester klaris v Turnišču privablja številne ljudi. Je znamenje, da je Bog med nami, da Jezus še zmeraj rešuje, da Marija, Mati Cerkve bedi nad vsemi nami. Samostan kot duhovno žarišče vabi k poglabljanju in utrjevanju vere, da bi sleherni med nami dosegel cilj – nebesa.

Besedilo: Lojze Kozar ml.

Foto: Klavdija Dominko

 

ŠKOFOVA PRIDIGA

FOTOGRAFIJE

 

Več informacij dobite na Pastoralni službi Škofije Murska Sobota, na e-naslov: [email protected]