Terezija Ávilska - učiteljica molitve

Terezija Ávilska Terezija Ávilska

Terezija Ávilska: Pot do notranje molitve
100 misli svetnice, ki se je rodila pred 500 leti, je izbrala in uredila s. Damjana Pintarič OCD.
Kaj bi nam danes o sebi in svojih spisih povedala Terezija Ávilska sama? Morda tole: »V knjigi, ki so jo drugi namesto mene poimenovali Lastni življenjepis, jaz pa sem ji rekla »moja duša«, sem brez zadržkov razkrila svoje življenje: kdaj in kje sem se rodila, kakšno ime so mi dali pri krstu, da se po materi pišem de Ahumada - priimek po očetu, Sánchez de Cepeda, sem pa zamolčala iz danes vsem znanih razlogov: po žilah dedka po očetovi strani je namreč tekla judovska kri, kar je bilo v tedanji španski družbi neodpustljiva črna pega …«
Gospod mi je hipoma dal svobodo, ki si je pri vsem trudu prej nisem mogla priboriti v letih, in sicer niti tedaj ne, ko sem se k temu silila. Ko pa je to storil on, ki je vsemogočen in gospodar vsega, je šlo gladko.
format 11 x 19 cm, 112 strani, trda vezava.

Jean Abiven: Terezija Ávilska
Terezija Ávilska, duhovna voditeljica in učiteljica, postavlja molitev na osrednje mesto v človekovem odnosu z Bogom. Svetnica je najbolj znana zaradi mističnega življenja. V pričujoči knjigi je opisanih več oblik molitve, ki nas ohranjajo nad tokom življenja. Temelj svetosti je zanjo neomajno zaupanje v Boga, pri tem pa ne pozablja na zdravo presojo in razum. Vse to so cilji, ki se jim bralec lahko približa s pomočjo petnajstdnevnega potovanja. Terezija Ávilska je zvesta spremljevalka vsakomur, ki želi poglobiti duhovno življenje.
Karmeličanka, redovnica iz 16. stoletja in cerkvena učiteljica, je bila deležna velikih nasprotovanj, ko je ponovno uveljavila prvotno karmelsko  pravilo in navodila glede uboštva, spokornosti in zbranosti v tišini. S sv. Janezom od Križa je postala vplivna duhovna voditeljica. Zapustila nam je klasične spise, med drugimi Pot popolnosti in Notranji grad, ki sta njeni najpopolnejši deli o molitvi in premišljevanju.
Pater Jean Abiven se je rodil leta 1922 v Brestu in 1977 vstopil v red bosonogih karmeličanov. Na katoliškem inštitutu v Toulousu je karmelske študente poučeval filozofijo, še posebej blizu pa mu je učenje Terezije Ávilske. Predaval je tudi kandidatom za veliki državni strokovni izpit za profesorje (španska književnost) in bil tudi strokovni svetovalec toulouškega nadškofa za področje duhovnosti in mistike. Dolga leta je preživel v Libanonu.
11,5 x 19 cm, 112 strani

Knjigi sta na voljo v vseh knjigarnah z verskim tiskom