Teden za življenje 2023: Povzdignimo dar življenja

8.10.2023 Cerkev v Sloveniji Življenje

V letošnjem Tednu za življenje želimo spomniti in poudariti, da je življenje dar katerega vrednost je tako velika, da je ni mogoče natančno opisati z besedami ali ovrednotiti s številkami. Ni ga mogoče kupiti ali odkupiti. Ničesar nismo storili, da bi si ga zaslužili, in ni nobenega načrta odplačevanja. Mi smo prejemniki in še vedno zahtevamo, kot da smo upravičeni. Kljub vsemu pa je vsakemu od nas dan brezplačno in milostno.

Žal pa se je naš svet znašel na spolzkem terenu, ki upravičuje pomoč pri samomor iz kakršnegakoli razloga. Kaj se je zgodilo, da si ne pomagamo živeti, temveč nam predlagajo, da bi si pomagali umreti?

Predstavitev

Kaj se je zgodilo z upanjem?

Naš odgovor je lahko tudi sledeč. Upanja ni nič manj in nič se ni zgodilo z njim, ker On, ki je vse ustvaril, nas je ustvaril za večnost. Na večnost pa zremo z upanjem. Torej upanje nosimo v sebi.

Teden za življenje nas želi spodbuditi, da to upanje tudi pokažemo. Da vsem tistim, ki nas nagovarjajo, naj si pomagamo umreti, rečemo – ne umreti, ampak pomagajmo si živeti in s tem povzdignimo dar življenja, ki smo ga nekoč prejeli kot zastonjski in milostni dar.

Tako kot vsako leto smo ob začetku Tedna za življenje vsi povabljeni k sveti maši na Brezje. Letos sveto mašo pripravljamo skupaj z drugimi organizacijami v Sloveniji, ki se v svojem temelju zavzemamo “za življenje”.

Vabimo vas k maši na Kurešček.

Vabimo vas na osrednje srečanje, ki bo tudi  letos pripravljeno v obliki okrogle mize. Gostje bodo tokrat predvsem pričevali o svojem preizkušanem življenju ali o srečevanju s tistimi, ki so preizkušani.

Za zaključek Tedna pa predlagamo branje poslanice 32. Tedna za življenje, ki jo je pripravila Sara Ahlin Doljak.

 

Molitvena priprava

Skupaj s Pohodom za življenje vabimo k molitveni pripravi na Pohod za življenje in Teden za življenje.

Nedelja, 8. oktober, Brezje: ZAČETEK TEDNA ZA ŽIVLJENJE

  • 15.00: Molitvena ura za življenje
  • 16.00: Evharistično bogoslužje, vodi škof Anton Jamnik

Molitveno uro in sveto mašo bomo skupaj pripravila gibanja in organizacije, ki se v svojem temelju zavzemamo “za življenje”.

Sreda, 11. oktober, Galerija Družina:
17.30: OKROGLA MIZA »POVZDIGNIMO DAR ŽIVLJENJA«
V sodelovanju z Radiem Ognjišče.
Sodelujejo:

  • g. Miro Šlibar, Voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja (MOPZ) pri SŠK;
  • ga. Darinka Slanovec, pesnica, dolgoletno preizkušana v neozdravljivi bolezni, članica Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov;
  • g. Željko Spajić, družinski oče, oče sina s posebnimi potrebami;
  • s. Edith Metelko, Marijina sestra, Prijateljstvo bolnikov in invalidov.

Kulturni program pripravlja gospa Darinka Slanovec.
Predvidoma prenos v živo na YouTube kanalu Gibanja za življenje.

Četrtek, 12. oktober, Kurešček:
Sveta maša “za življenje”

  • 17.00: Molitev pred Najsvetejšim,
  • 18.00: Sveta maša za nerojene otroke in “svetost” življenja, mašuje g. Miro Šlibar

Nedelja, 15. oktober:
Po župnijah predlagamo branje poslanice ob Tednu za življenje in duhovna misel ob Božji besedi na naši spletni strani.
Na spletni strani bodo objavljeni tudi drugi prispevki.

Župnije bodo po pošti prejele plakat. Prav tako bomo plakat poslali izobraževalnim, vzgojnim in zdravstvenim ustanovam v Sloveniji.

Kdor še želi plakat ali dodatne informacije naj se obrne na [email protected].

 

Poslanica

Življenje – kako dragocen dar! Tako lepo, tako krhko, tako nezasluženo. Njegova vrednost je tako velika, da je ni mogoče natančno opisati z besedami ali ovrednotiti s številkami. Ni ga mogoče kupiti ali odkupiti. Ničesar nismo storili, da bi si ga zaslužili, in ni nobenega načrta odplačevanja. Mi smo prejemniki in še vedno zahtevamo, kot da smo upravičeni. Kljub vsemu pa je vsakemu od nas brezplačno in milostno dan dar življenja.

Ustvarjeni smo z možgani za razmišljanje, čustvi, človeškim telesom in čutili za doživljanje sveta ter zmožnostjo biti v odnosu z drugimi.

Naš svet je na spolzkem terenu, ki upravičuje pomoč pri samomor iz kakršnegakoli razloga. Kaj se je zgodilo, da si ne pomagamo živeti, temveč nam predlagajo, da bi si pomagali umreti?

Kaj se je zgodilo z upanjem?

Dar življenja, ki nam je dan, je neizmeren. Je neprecenljiv. Je nenadomestljiv. Ne moremo ga preprosto zaviti v škatlo in okrasiti z okrasno pentljo ter ga zavreči, ko se odločimo, da ni več uporabno. Izjemno darilo je naše življenje, ki je sestavljeno iz čudovitih vdihov, brezpogojne ljubezni in neskončne hvaležnosti za vse dobra in tudi boleča spoznanja.

Največja darila niso škatle, polne stvari, ampak čudovita darila življenja, ki vsebujejo veliko več: ljubezen, prijaznost, nesebičnost in hvaležnost. Vsa našteta darila pa sestavljajo čudovit dar življenja.

Sara Ahlin Doljak

Več na spletni strani: https://gibanjezazivljenje.si/