Teden družine 2012

19.3.2012 Cerkev na Slovenskem Družina

Plakat


Zloženka


V Cerkvi na Slovenskem bo od ponedeljka, 19. marca 2012, ko obhajamo god sv. Jožefa, moža Device Marije do nedelje, 25. marca 2012, ko praznujemo Gospodovo oznanjenje Mariji, tradicionalno potekal teden družine, ki bo tematsko povezan z letošnjim 7. svetovnim srečanjem družin. Omenjeno srečanje bo od 30. maja do 3. junija 2012 pod geslom Družina: delo in praznovanje potekalo v Milanu v Italiji. Župnije so prejele zgibanko s razmislekom za posamezni dan, prošnjo, in spodbudo za dobro delo v družini.

Tema svetovnega srečanja družin v Milanu želi prispevati k ohranjanju in spodbujanju pristno človeškega v današnjem svetu, začenši z uveljavljanjem novih stilov družinskega življenja.

Vsebinske poudarke dogajanja je papež Benedik XVI. izpostavil v priložnostnem pismu, v okviru katerega je tudi razložil glavno temo. Delo in praznovanje nista medsebojno ločeni problematiki, ampak sta vedno povezani z družino, v kolikor močno vplivata na njeno življenje. Pismo ob upoštevanju biblične antropologije predstavi družino, delo in praznovanje kot Božje darove, ki so notranje povezani med seboj in nujno potrebni za celostni človekov razvoj. Človek za življenje in razvoj potrebuje tako dobrine, ki so potrebne za dosego nekega cilja, kot tudi dobrine, ki si jih človek želi zaradi njih samih. V prvo skupino le-teh sodijo delo, tehnika, trg in denar, v drugo pa družina, prijateljstvo, solidarnost, poezija, glasba, umetnost, duhovnost in praznovanje.

Papež je v pismu spregovoril tudi o sobivanju uporabnega in zastonjskega, saj je nujno potrebno za ljudi, družbo in ekonomsko učinkovitost. Logika največjega možnega dobička teži k pospeševanju proizvodnje in potrošnje na škodo medčloveških odnosov in duhovnih vrednot. Praznični dan je zato okrnjen zaradi dela non-stop ali pa konec tedna postaja namenjen zgolj zabavi in masovnim ritualom kot so obiskovanje diskotek, stadionov, plaž in trgovskih centrov.

Teden družine je lahko priložnost za družine, da na novo odkrijejo pomen življenja v družini, kar pomeni o tem tudi premišljevati in odkriti način, kako naj se otroci in mladi ob delu in praznovanju pripravijo na zakonsko in družinsko življenje. Ob očetovskem in materinskem dnevu, ki bosta 19. in 25. marca 2012, bodo po župnijah potekale različne prireditve.


Dodatne informacije o tednu družine dobite pri tajniku Medškofijskega odbora za družino Jožetu Miklavčiču na e-naslovu: [email protected].