Svetoletno romanje dijakov, učencev in učiteljev Zavoda sv. Stanislava

Več kot 1000 mladih je na praznik Marije, matere Cerkve, 16. maja 2016, poromalo v stolnico sv. Nikolaja, mater vseh cerkva ljubljanske nadškofije. Učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja in Škofijske klasične gimnazije ter zaposleni v Zavodu sv. Stanislava, v katerem delujeta tako gimnazija kot osnovna šola, so se odpravili na svetoletno romanje in v procesiji vstopili skozi sveta vrata ter nato sodelovali pri sveti maši, ki jo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Nadškof je v svojem nagovoru izpostavil pomen poslušanja. Dejal je, da je prav poslušanje skrivnost usmiljenja. Usmiljeni smo lahko, če smo za to pripravljeni, če najprej prisluhnemo. V evangeliju smo lahko slišali, da je Marija besede, ki jih je slišala ob Jezusovem rojstvu, shranila v svoje srce in prav v to srce se je vedno znova vračala. Že ob pričetku svojega sodelovanja z Božjim načrtom je prisluhnila besedam angela. V moči tega poslušanja je tako mogla v sebi zbuditi dovolj usmiljenja, da je sprejela tudi besede svojega sina, ki ji jih je namenil na križu. Ko je postala Janezova mati, je postala mati nas vseh. Postala je mati nam, ki smo križali njenega sina.

Ko se je nadškof poslovil od vseh mladih, jih je spomnil tudi na binkoštni praznik, ki ga je Zavod na poseben način praznoval s 23. letnim koncertom zborov in orkestra. Nadškof, ki se je koncerta tudi sam udeležil, je izrazil veselje in hvaležnost, da je mogel biti priča tolikšnemu bogastvu talentov, ki jih navdihuje Sveti Duh. Mladim pa je še enkrat položil na srce, naj bodo odprti za delovanje tega Duha in naj se trudijo, da bi znali zares poslušati.

Z romanjem so želeli v Zavodu sv. Stanislava na poseben način obeležiti sveto leto usmiljenja in tako kronati vse ostale dejavnosti, ki jih v tem letu izvajajo, da bi sporočilo usmiljenja primerno predstavili vsem mladim, ki so jim zaupani. V pripravi na sveto mašo so imeli osnovnošolci kratko premišljevanje na dvorišču nadškofijskega ordinariata, ko so se jim pridružili še gimnazijci, pa je vse zbrane nagovoril stolni župnik Jože Plut, ki jim je spregovoril nekaj besed o usmiljenju in svetem letu.

Marko Weilguny