Sveti oče napovedal konzistorij: 24. novembra 6 novih kardinalov

24.10.2012 Vatikan Sveti sedež

Sveti oče je na koncu današnje splošne avdience naznanil konzistorij, ki bo prihodnjega 24. novembra. Takrat bo imenoval šest novih kardinalov. To bodo: msgr. James Michael Harvey, prefekt papeške hiše, ki ga Benedikt XVI. namerava obenem imenovati za dekana papeške bazilike sv. Pavla izven obzidja; njegova blaženost Béchara Boutros Raï, maronitski patriarh (Libanon); njegova blaženost Baselios Cleemis Thottunkal, sirsko malankarski višji nadškof (Indija); msgr. John Olorunfemi Onaiyekan, nadškof mesta Abuja (Nigerija); msgr. Rubén Salazar Gómez, nadškof mesta Bogota (Kolumbija); in msgr. Luis Antonio Tagle, nadškof mesta Manila (Filipini).

Naloga kardinalov, je dejal papež Benedikt XVI., je pomagati Petrovemu nasledniku pri opravljanju njegove službe potrjevanja bratov v veri. Biti morajo počelo in temelj edinosti ter občestva v Cerkvi. Novi kardinali, je še dodal sveti oče, opravljajo svoje poslanstvo v službi Svetega sedeža ali kot pastirji lokalnih Cerkva po različnih koncih sveta. Papež je nato še povabil vse vernike, naj zanje molijo, da bi znali vedno pogumno in predano ljubiti Kristusa in njegovo Cerkev.

Po konzistoriju 24. novembra bo kardinalski zbor štel 211 članov. Vseh šest novih kardinalov je mlajših od osemdeset let, kar pomeni, da bo v kardinalskem zboru 120 volivcev in 91 kardinalov, ki so presegli starostno mejo osemdesetih let.

Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.