Sveti Miklavž med ubogimi v dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani

5.12.2019 Ljubljana Dobrodelnost, Prostovoljstvo

V četrtek, 5. decembra 2019, zvečer, je Dnevni center za brezdomce v Ljubljani obiskal sveti Miklavž. Nanj soo se pripravljali z Miklavževo akcijo, v kateri so razmišljali, če in kako pogosto uporabljajo najbolj pomembne besede: dober dan, prosim, hvala in oprosti.

Večer se je začel z igro, ki so jo sestavili in zaigrali prostovoljci. V veselem pričakovanju njegovega prihoda se je vzdušje med brezdomci umirilo in z zanimanjem so sledili igri. Zgodba je govorila o mladeniču Mateju in njegovi klapi, ki zaradi nerazumevanja doma raje tava po ulicah, se opija in kadi. Čeprav nihče izmed njih v resnici ni srečen, ne vidijo smisla v drugačnem življenju. Nato se klapi pridruži Timotej (angel pod krinko), ki jim želi pokazati boljši način, kako porabljati svojo energijo. Medtem ko izgubljene klape ne zanima ne on, še manj njegova dobra dela, se Mateju počasi začne tajati srce. Odloči se, da bo odšel v dnevni center in tam pomagal pri miklavževanju. Njegova prijatelja sta sprva užaljena, nato pa mu tudi onadva sledita. Timotejeva prizadevanja za dobro iz nebes spodbujajo nadangeli Mihael, Rafael in Gabrijel, na Zemlji pa ovirajo hudički.

Po srečnem razpletu zgodbe je prav zares prišel sveti Miklavž, ki je imel dobro besedo in lepo darilo za vsakega izmed navzočih. Brezdomni so v otroškem pričakovanju čakali, da jih Miklavž pokliče po imenu in jim izroči darilo. Eden od njih je na koncu s hvaležnostjo povedal, kako pomembno je, da vsak sliši svoje ime, saj s tem čuti, da ima dostojanstvo. Več kot 20 prostovoljcem, ki so se kar nekaj časa pripravljali na igro in celoten dogodek, predvsem pa 65 brezdomcem, bo ta večer ostal v posebnem spominu.

Miklavž je obiskal in obdaril tudi brezdomne v parku v Novi Gorici, angeli pa so s pesmijo razveselili vse navzoče. Ni pozabil niti na družino v stiski, ki jo spremljajo v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, nato pa se je poslovil in obljubil, da se spet vrne drugo leto.

Obljubili so mu, da bodo v pričakovanju njegovega prihoda naslednje leto, še naprej budno skrbeli za ljudi v stiski.

 

Nastja Hauptman