Streha nad glavo in Oratorij za otroke v Škofijski karitas Banja Luka

4.8.2019 Bosna, Banja Luka Dobrodelnost, Škofija Koper, Karitas

Od nedelje, 4. do sobote, 10. avgusta 2019  bo v Bosni potekal delovni tabor Streha nad glavo. Mojstri in dijaki Škofijske gimnazije Vipava bodo ob pomoči predstavnikov Škofijske karitas Banja Luka pomagali za prvo silo obnoviti hišo socialno ogroženemu človeku, ki se je vrnil v domači kraj in si želi urediti dom. 

Najprej je bilo dogovorjeno, da bodo pomagali pri urejanju doma družini z devetimi otroki, vendar tudi v Bosni državni mlini meljejo počasi, tako, da bodo vsa ustrezna dovoljenja verjetno pripravljena šele prihodnje leto. Zato je direktor Banjaluške karitas dr. Miljenko Aničić predlagal pomoč človeku, kateri bi sam težko opravil najnujnejša dela. Škofijska karitas Koper je iz zbranih sredstev v postni akciji Ne pozabimo že nakazala 8.000 Eur za nakup materiala. 

Za dodano vrednost delovnemu taboru so se odločile tudi dijakinje Škofijske gimnazije Vipava, ki bodo v tem času organizirale oratorij za otrokeiz družin, ki so v zadnjih letih dobile streho nad glavo. Pripravile so delavnice in veselo druženje. 

Pomoč Banjaluškim otrokom je bila vsa ta leta namenjena preko sklada Posvojitev na razdaljo. V letošnjem letu je prišlo do spremembe, saj so se v skladu Ne pozabimo zbrala dodatna sredstva, tako, da je bilo Škofijski karitas Banja Luka za pomoč otrokom že nakazanih 3.000 Eur. 

Škofijska karitas Koper je še iz časov vojne v Bosni pobratena s Škofijsko karitas Banja Luka. Vsakoletna vseslovenska postna akcija Ne pozabimo je namenjena pomoči najbolj ogroženim družinam v jugovzhodni Evropi, za Škofijsko karitas Koper so to družine, ki jih predlaga Banjaluška karitas. Z zbranimi sredstvi se vsako leto nabavi potrebni material, s katerim dijaki Škofijske gimnazije Vipava in mojstri – prostovoljci pomagajo določeni družini. Od leta 2001 je 29 družin na tak način dobilo skromno streho nad glavo, ocenjena vrednost materiala je 150.000 Eur, brez prostovoljnega dela številnih mladih prostovoljcev in različnih mojstrov. Poleg tega je redno tekla pomoč otrokom, saj so darovalci v Sloveniji od leta 2001 do 2018 letno v povprečju pomagali 60 otrokom, kar za vsa leta skupaj znese 320.000 Eur. 

Hvaležnost družin in posameznikov je velika, vendar cilj delovnega tabora mladih ni le pomoč, temveč tudi izkušnja stisk in problemov ljudi iz drugega kulturnega prostora. Delovni tabor Streha nad glavo je letos devetnajsti, v vseh letih se ga je udeležilo več kot 200 prostovoljcev. 

Vodja tabora je kaplan Škofijske gimnazije Vipava mag. Primož Erjavec, gsm 031 800 160.

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Šk Kp, gsm 041 429 713, e-pošta: [email protected]