Stopinje 2014

6.12.2013 Škofija Murska Sobota Škofija Murska Sobota
Naslovnica Naslovnica

 

Ob godu svetega Miklavža so izšle Stopinje 2014, zbornik Škofije Murska Sobota.

Namen Stopinj je lepo upesnil msgr. Lojze Kozar v Stopinjah 1989: »Iz starih zdravih korenin izhajate, poženite iz njih mladike nove.« Tudi Stopinje 2014 nadaljujejo dobro tradicijo in se odpirajo novemu. Ozirajo se na bližnjo in daljno preteklost, kažejo na pomembno današnje dogajanje, na duhovno in gmotno bogastvo, ki ga imamo, in nas usmerjajo v prihodnost, ki bi naj bila bolj svetla, bolj polna.

Že naslovnica spominja na naše duhovno bogastvo, ki je v ljudeh, dobrih, delavnih, požrtvovalnih, svetih. Pa tudi v tem, kar so naši predniki ustvarili in ohranili: cerkve, kapele, križe, knjige in drugo gmotno in duhovno kulturo. Na delček naravnega bogastva spominjajo naslovnice poglavij. V naših gozdovih uspeva veliko gob. Nekatere so užitne, drugo so strupene. A tudi te ne rastejo brez razloga. Če drugo ne, večajo lepoto našega okolja, postavljajo nam vprašanja o naši dobrosti in strupenosti, o sobivanju različnih ljudi, o sobivanju z vsem stvarstvom.

Stopinje 2014 ne morejo mimo pomembnih škofijskih dogajanj, mimo naših svetniških ljudi, mimo sester klaris, ki molijo in nas spodbujajo k molitvi. Ne morejo mimo ljudi za mejo, mimo mladih, mimo jubilantov, pa tudi ne mimo tistih, ki so se preselili v večnost. Dobršen del Stopinj 2014 je posvečen dogajanjem po naših šestintridesetih župnijah. Seveda je v besede in slike zajet le delček bogatega dogajanja. Tudi iz teh zapisov in fotografij vidimo, da poganjajo »mladike nove«.

Naj tri tisoč Stopinj 2014 najde tri tisoč in več bralcev. Naj vsakemu, ki jih bo vzel v roke, jih listal in prebiral, nasujejo obilo lepih doživetij in spoznanj. Naj spodbujajo h korakom, ki vodijo višje, bližje k Lepoti in Dobroti.


                                                                                             Lojze Kozar ml.
                                                                                             urednik Stopinj


Stopinje 2014 so na razpolago na vseh župnijskih uradih murskosoboške škofije in na Pastoralni službi.

STOPINJE

Več informacij: Pastoralna služba Škofije Murska Sobota, e-naslov: [email protected]