Stopimo na pot vere in miru: vabilo predsednika SŠK na srečanje slovenskih, hrvaških in madžarskih katoličanov v Beltincih

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference

V Beltincih bo v organizaciji Slovenske škofovske konference (SŠK) v soboto, 8. oktobra 2022, potekalo bogoslužno srečanje slovenskih, hrvaških in madžarskih katoličanov. Zbrali se bomo škofje, duhovniki in verniki iz treh sosednjih držav.

Vrsto let že potekajo prijateljska srečanja slovenskih in hrvaških katoličanov izmenjaje v eni ali drugi državi. Na letošnje tovrstno srečanje v Škofiji Murska Sobota, kjer se že stoletja prepletajo vezi med slovenskim, hrvaškim in madžarskim narodom, so na novo povabljeni tudi katoliški verniki z Madžarske. 

Namen tovrstnih srečanj je medsebojno povezovanje, krepitev vere in utrjevanje pripadnosti Cerkvi. Letos, ko v naši neposredni bližini, na vzhodu Evrope v Ukrajini, že mesece doživljamo ogrožanje vrednote miru, je srečanju pridružena tudi velika prošnja za mir. Evharistično srečanje je temelj, na katerem verujoči gradimo notranji in s tem tudi zunanji mir. 

Kot predsednik SŠK mednarodni dogodek z veseljem pričakujem. Z navzočnostjo in molitvijo bomo potrdili odločenost za zavzeto ustvarjanje krščanske skupnosti ter hojo po poti vere in miru. Izpovedali bomo vero v Boga, ki je Oče vseh nas. Doživeli bomo vesoljnost Katoliške cerkve ter lepoto bratske povezanosti in poti. Okrepili bomo naš notranji mir, mir z Bogom in z bližnjimi, da bi ostajali dobri sosedje in prijatelji ter bi prispevali svoj osebni delež k svetovnemu miru.

Slovenski katoličani kot gostitelji tokratnega srečanja smo še posebej povabljeni k udeležbi. Naj se Beltinci tudi z našo prisotnostjo zapišejo v zgodovino kot kraj povezanosti naših dežel in krajevnih Cerkva v evharistiji in vsakdanjem življenju.

 

Msgr. dr. Andrej Saje,
novomeški škof in
predsednik SŠK