Stoletnica slovenske cerkve sv. Cirila v New Yorku

Katoliška cerkev Sv. Cirila je bila ustanovljena l. 1916 na Manhattnu in je še danes pomemben center slovenskega življenja v New Yorku Katoliška cerkev Sv. Cirila je bila ustanovljena l. 1916 na Manhattnu in je še danes pomemben center slovenskega življenja v New Yorku

Newyorški Slovenci so v nedeljo, 16. oktobra 2016, praznovali 100-letnico svoje cerkve Sv. Cirila, ki jo od 90. let prejšnjega stoletja vodi p. Krizolog Cimerman. Slovesno somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, z njim pa sta somaševala p. Krizolog in provincial slovenskih frančiškanov p. Marjan Čuden.

Nadškof Zore je v pridigi izrazil hvaležnost slovenskim frančiškanom in newyorški cerkvi za pomoč slovenskim izseljencem, ki so se najprej zatekli v nemško cerkev Sv. Nikolaja v East Villagu, nato pa si leta 1916 zgradili svojo cerkev. Opisal je zgodovino cerkve, ki se je začela s patrom Kazimirjem Zakrajškom in pohvalil p. Krizologa, ki jo vodi skoraj četrtino njenega obstoja.

Obletnice skupnosti izseljencev nas po njegovih besedah najprej vračajo v osebno in občestveno zgodbo vsakega posameznika, ki je zapustil svojo domovino. Drug vidik je okolje, ki je te ljudi sprejelo, tretji pa ohranitev njihove identitete tudi v novem jezikovnem in kulturnem okolju. »Je pa nedvomno močen vpliv, močna vloga Katoliške Cerkve, ki jih je zbirala, povezovala, jih nagovarjala v njihovi veri in jih nagovarjala tudi v jeziku in v kulturi, iz katere so prišli.«

Cerkev je bila namreč od samega začetka središke verskega in kulturnega ter družabnega življenja Slovencev v New Yorku in je to še danes. "Naša cerkev je še ena redkih etničnih, ki še vedno delujejo. Na sosednji cesti je poljska, potem ukrajinska, druge pa so se zaprle ali postale ameriške. Vztrajati v slovenskem duhu in kulturi v tej metropoli sveta je velik dosežek in kot pravijo, če ti uspe v New Yorku, ti uspe vsepovsod in nam je," je povedal p. Krizolog, ki je leta 1997 dokončal obnovo cerkvenega poslopja.

Danes tam poleg svetih maš potekajo razne kulturne prireditve, koncerti, razstave, sprejemi in proslave za Slovence iz New Yorka in okolice.

Provincial slovenskih frančiškanov pa je povedal, da so Frančiškovi bratje vedno stali ljudem ob strani. »Največja potreba je bila gotovo kultura. To se vedno pokaže v izseljeništvu; potem vera, pastoralna oskrba. Potem pa smo se izkazali, ker imamo frančiškani to v krvi, tudi prijatelje njihovih družin. Zato med nami in zdomci povsod vlada izredno domače vzdušje

Poseben gost včerajšnje slovesnosti je bil newyorški nadškof kardinal Timothy Dolan, ki je poudaril, da so Slovenci pomemben del čudovite raznolikosti v ZDA in newyorške nadškofije, kjer vsako nedeljo maše potekajo v 40 jezikih. "Imamo številne Slovence, njihove družine in soseske s trdim delom in tradicijami ter trdno katoliško vero. Aleluja in veselo obletnico vam želim," je dejal kardinal Dolan.

Včerajšnje slovesnosti so se udeležili tudi štirje veleposlaniki - slovenski veleposlanik v ZDA Božo Cerar, veleposlanik pri ZN Andrej Logar, avstrijski diplomat in visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko ter veleposlanica v Nemčiji Marta Kos.

 

Vir: Radio Ognjišče.