Srečanje vodilnih vojaških škofov in duhovnikov na Dunaju

24.10.2013 Dunaj, Avstrija Vojaški vikariat
Vojaški vikar Jože Plut (drugi z desne) med udeleženci mednarodne konference na Dunaju. Vojaški vikar Jože Plut (drugi z desne) med udeleženci mednarodne konference na Dunaju.

Mednarodnega srečanja evropskih katoliških škofov in vodilnih vojaških duhovnikov na Dunaju se je udeležil tudi vojaški vikar iz Slovenije dr. Jože Plut. Srečanje je organiziral avstrijski Inštitut za religijo in mir, ki deluje v okviru avstrijske vojaške škofije. Tema predavanj tokratnega srečanja sta bili odnos med vero in umetnostjo s poudarkom na letu vere, ki ga obhajamo v Katoliški Cerkvi. Dodatna vsebina je bila namenjena razmišljanju o človekovem dostojanstvu in ohranjanju spomina na padle, mrtve in prizadete v vojaških spopadih.

Ker se prihodnje leto spominjamo začetka 1. svetovne vojne (1914–1918), zgodovina Evrope pa je tudi sicer zaznamovana z vojnami, padlimi in žrtvami (na primer Soška fronta velja za največje gorsko bojišče v svetovni zgodovini) smo nenehno povabljeni k razmišljanju o človekovem dostojanstvu, spominjanju mrtvih in skrbi za dostojanstvo žrtev. To vključuje tudi ohranjanje grobov vojakov, žrtev vojn, in spominjanja nanje tudi zaradi tega, ker spomin opominja sodobne generacije, da bi se v sedanjosti in prihodnosti izogibale vojaškim reševanjem konfliktov.

Konference na Dunaju sta se udeležila vojaški vikar Jože Plut in pastoralni asistent Dejan Glavač. 

Silvestra Sadar