Srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc

12.6.2014 Lizbona CCEE

V Lizboni na Potrugalskem poteka srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc, ki ga organizira Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se srečanja udeležuje njen generalni tajnik in tiskovni predstavnik p. dr. Tadej Strehovec.


Svet evropskih škofovskih konferenc je v Lizboni organiziral štiridnevno letno srečanje odgovornih za medije pri posameznih škofovskih konferencah. Udeleženci iz 28 držav smo včeraj prisluhnili poročilom iz posameznih držav. Med temi so posebej izstopala tista, ki so bila povezana s papežem Frančiškom in izjemnim interesom javnosti za njegova sporočila.

Paul Wuthe iz Avstrije je v predavanju z naslovom »Papež Frančišek – globalni govorec«, izpostavil dejstvo, da je papež Frančišek govornik, ki v komunikaciji ne uporablja samo besed, temveč tudi podobe in slike, s katerimi na zelo nazoren način posreduje sporočilo evangelija in običajnim ljudem na razumljiv način približa Jezusa Kristusa. Papež Frančišek medije in svetovno javnost velikokrat preseneča s različnimi dogodki kot npr. umivanje nog muslimanski deklici, ki je bila zaprta v zaporu za mlade ali pa srečanje z begunci na Lampedusi oz. obisk zidu, ki deli Palestince in Jude. Ob tem je občudovanja vrednot, da papež tako v očeh medijev kot ljudi ostaja verodostojen in aktualen tudi med mladimi ne glede na to, da pripada starejši generaciji.

Paul Wuthe iz avstrijske škofovske konference je izpostavil tudi nevarnosti pri poročanju o življenju in delu papeža Frančiška. Posebej je podčrtal potrebo, da mediji papeževih izjav, ki jih izreka v zasebnih stikih z ljudmi, ne zamenjajo z uradnimi stališči Cerkve. Prav tako je potrebno papeževa stališča razumeti v okviru celotne Cerkve in jih ni mogoče vzeti iz tega konteksta.

Poseben problem na katerega smo bili udeleženci opozorjeni, pa je povezan z nekaterimi sekularnimi mediji, ki s svojim poročanjem skušajo prikazati navidezne napetosti med dobrim papežem, slabimi škofi in duhovniki ter dobrimi laičnimi združenji. Takšnim neresničnim poročilom se je potrebno izogniti in poudariti, da je papež še kako povezan s škofi in celotnim občestvom.

V tem duhu je sledil današnji dopoldanski del srečanja v Lizboni, ko smo udeleženci v navzočnosti kardinala Lorenza Baldisserija spregovorili o prihodnji izredni sinodi škofov na temo družine, ki bo oktobra letos v Rimu. S tem v zvezi je kardinal Baldisseri, tajnik škofovske sinode, izpostavil pripravo delovnega gradiva za prihodnjo sinodo ter pomen vprašalnika o družini. Dejal je, da so prejeli izjemno veliko število odgovorov tako škofovskih konferenc kot katoliških združenj in posameznikov. Na osnovi vseh teh odgovorov so pripravili delovno sinodalno gradivo, ki bo javnosti v kratkem predstavljeno.

Jutrišnje srečanje bo posvečeno nekaterim specifičnim vprašanjem v Ukrajini in Bosni in Hercegovini ter srečanju z lokalnimi katoliškimi mediji. Prav tako bomo v soboto udeleženci letnega srečanja odgovornih za medije poromali v znamenito Marijino svetišče v Fatimi, kjer bomo s sveto mašo zaključili letno srečanje.

dr. Tadej Strehovec
tiskovni predstavnik SŠK