Srečanje škofa Andreja Sajeta z direktorjem Policijske uprave Novo mesto

4.9.2023 Novo mesto Civilna družba, Škofija Novo mesto
Foto: Škofija Novo mesto Foto: Škofija Novo mesto

V ponedeljek, 4. septembra 2023, je na povabilo novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta v prostorih Škofije Novo mesto potekalo srečanje z direktorjem Policijske uprave Novo mesto gospodom Igorjem Juršičem.

Škof dr. Andrej Saje je na srečanju izpostavil skrb za dobro vseh ljudi, še posebej najbolj ranljivih. Sogovornika sta se pogovarjala o izzivih v današnjih družbi, v kateri tako krajevna Cerkev v Novem mestu kot policija lahko skupno pripomoreta k varnosti in kvalitetnemu bivanju prebivalcev mesta in okolice. Pri tem sta izpostavila nasilje v družinah, s katerim se srečujejo policisti na terenu in kjer lahko Cerkev po duhovnikih opozarja na to problematiko ter na različne načine pomaga žrtvam družinskega nasilja.

Direktor PU Novo mesto Igor Juršič je predstavil delo Policijske uprave in policijskih postaj, pri tem pa še posebej delo vodij policijskih okolišev, ki skrbijo za preventivo na področju svojega policijskega okoliša ter za dobro sodelovanje z ljudmi. Pri tem je izpostavil, da je zelo pomembno, da najprej sami po svojih močeh poskrbimo za svojo varnost. Dotaknila sta se vlomov v cerkve in zakristije, ki jih je bilo v mesecih juliju in avgustu veliko prav na področjih PU Novo mesto in PU Ljubljana. Policija aktivno preiskuje ta kazniva dejanja, za Cerkev pa je pomembno, da poskuša s tehničnimi in drugimi sredstvi primerno zavarovati župnišča in kulturno dediščino.

Duhovniki po župnijah lahko skupaj s policijo veliko naredijo za varnost pešcev v jesenskih in zimskih dnevih. Izven urbanih področij je večerna hoja po cesti, ko gredo otroci od verouka ali ljudje peš k sveti maši in domov, lahko zelo nevarna, če pešci niso vidni oziroma primerno osvetljeni z odsevniki in svetlimi oblačili. Policija in duhovniki bodo po župnijah opozarjali ljudi na pomembnost varne hoje po slabo razsvetljenih ali neosvetljenih cestah brez pločnikov.

Škof dr. Andrej Saje se je zahvalil za vse požrtvovalno in skrbno delo policistov in policistk ter kriminalistov in kriminalistk in drugih uslužbencev policije, oba sogovornika pa sta se strinjala, da je še veliko področij, pri katerih lahko sodelujeta za boljšo kvaliteto življenja vseh ljudi.