Srečanje katehistov in katehistinj z nadškofom msgr. Stanislavom Hočevarjem v Beogradu

29.4.2019 Beograd (Srbija) Ekumenizem, Kateheza, Romanje

Beograjski nadškof metropolit msgr. Stanislav Hočevar je v Beogradu, v cerkvi sv. Antona Padovanskega, ob somaševanju Petra Kokotca, daroval mašo za katehistinje in katehiste, ki so v okviru Skupnosti slovenskih katehistinj in katehistov ter v organizaciji agencije Ariturs od 27. do 29. aprila 2019, poromali v Đakovo, Srbijo in Vojvodino.

V pridigi je nadškof Hočevar nekaj poudarkov namenil prav katehetskemu poslanstvu, posredovati izkušnjo Božje dobrote drugim. Opozoril je na nujnost osebne meditacije Božje besede, da se lahko otrokom posreduje nauk z osebno noto. Zaustavil se je tudi ob sv. Katarini Sienski in poudaril, da je zgodovina polna žena, ki zmorejo globoko meditacijo in imajo pogum, kot ga je imela sv. Katarina. Oprl se je na sakralne elemente Plečnikove cerkve in poudaril, kako je Plečnik znal povezati vzhod in zahod. Samo zahodno krščanstvo brez vzhodnega izročila bo po njegovem mnenju, težko kos sekularizaciji. Vzhod čuva potrebo po kontemplaciji in izročilu, ter pomembno dopolnjuje zahodno bolj racionalno verovanje.

V Srbiji so romarji obiskali tudi Oplenac v Šumadiji in mavzolej dinastije Karadjordević ter cerkev sv. Jurija, ki je okrašena z lepimi steklenimi mozaiki. Utrip pravoslavnega samostana pa so doživeli v Krušedolu. V Beogradu so si ogledali bogate zlate poslikave v največji pravoslavni cerkvi sv. Save in doživeli utrip mesta s sprehodom po Kalamegdanu in živahni Knez Mihajlovi ulici. Katoliški kurat, Goran Avramov, pa jim je predstavil nadškofijski dvorec in z duhovnim spremljevalcem Petrom Kokotcem, somaševal v cerkvi Kristusa Kralja. Prav tam so se tudi srečali s Slovensko skupnostjo v Beogradu in videli, kako živijo ekumenizem ter molijo za edinost.

Sicer se je romanje začelo na vratih vzhoda z obiskom mogočne Strossmayerjeve stolnice v Djakovu, sklenilo pa v Novem Sadu z ogledom avstrogrske trdnjave Petrovaradin, ki je v 18. stoletju služila za obrambo pred Turki. Molitev za mir in edinost je vsakdanja nuja.

Jana Barba