Srebrna maša in kres na Valični vasi

22.6.2014 ob 16:00 Valična vas pri Zagradcu Vojaški vikariat , Kultura, Škofija Novo mesto
Blagoslov spominske lipe, Valična vas 2014 Blagoslov spominske lipe, Valična vas 2014

Mašo je ob navzočnosti škofa msgr. Andreja Glavana daroval vojaški vikar Jože Plut, saj te dni obhaja 25. obletnico mašniškega posvečenja.

Zahvala Bogu za dar samostojne države Slovenije se je prepletala z zahvalo za dar mašništva. Po daritvi je škof blagoslovil spominsko lipo ob 600 letnici ustoličenja zadnjega koroškega vojvode Ernesta Železnega, ki je leta 1414 na Gosposvetskem polju oblast prejel iz rok kmeta.

Z glasbo je druženje okoli 1.000 zbranih popestril domači ansambel Urok, plesna skupina iz Žužemberka, ki je zaplesala dva srednjeveška plesa ter pozdravi in zahvale udeležencev.

Ko je padel mrak, je sledil kulturni program ob 100. obletnici rojstva velikega slovenskega literata Janka Modra.

Kres so zanetili brigadni general Bojan Pograjc, predsednica krajevne skupnosti Zagradec Biljana Gartner ter vikar Jože Plut.

Prireditve so se udeležili tudi najvišji predstavniki Slovenske vojske in predstavniki družbenega življenja.

Zahvala za čudovito organiziran dogodek gre Krajevni skupnosti Zagradec, župljanom župnije Zagradec, prebivalcem Valične vasi, gospodinjam, vojaškemu vikarju in vsem ljudem dobre volje.

Kljub splošni apatiji, brezvoljnosti, nerazumni zadržanosti države oz. dela politike do slovenskih procesov osamosvajanja zmorejo poleg vsakodnevnega dela organizirati tudi tovrstno prireditev. Kres je gorel tudi njim v čast …

 

Silvestra Sadar