Sporočilo za javnost ob sklepu plenarne seje SŠK 2017

28.11.2017 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, SŠK
Foto: Tatjana Splichal za: Družina Foto: Tatjana Splichal za: Družina

V ponedeljek, 27. in torek, 28. novembra 2017, je v Ljubljani potekala 103. redna plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK). Seje so se poleg domačih škofov udeležili tudi predstavniki sosednjih škofovskih konferenc. Madžarsko je zastopal škof msgr. Jánosz Székely, Hrvaško je zastopal škof msgr. Josip Mrzljak, Italijansko škof msgr. Giuseppe Merisi, Bosansko in hercegovsko škofovsko konferenco pa je zastopal škof msgr. Marko Semren.

Škofje so v okviru plenarne seje razpravljali o pastoralnem spremljanju družin od krsta do prvega obhajila, o pripravi mladih na prejem zakramenta svetega zakona ter o skrbi za migrante. Prav tako so posebno pozornost posvetili predlagani spremembi Ustave R. Slovenije v členu, ki govori o financiranju javnih in zasebnih šol. Škofje so izrazili pričakovanje, da bo vlada uveljavila odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2014 in ne bo poslabšala položaja zasebnega šolstva v Sloveniji.

Gostje iz sosednjih škofovskih konferenc so predstavili dogajanje v krajevnih Cerkvah ter primere dobre prakse družinske pastorale, spremljanju mladih v pripravi na zakramente in uresničevanju najnovejših dokumentov Svetega sedeža.

Člani SŠK so se na seji seznanili z Letnim poročilom Katoliške cerkve v Sloveniji 2017, ki vsebuje statistične podatke za leto 2016 ter zajema pregled pastoralnega, dobrodelnega in družbenega dogajanja v Katoliški cerkvi v Sloveniji za desetletje 2006-2016.

dr. Tadej Strehovec
generalni tajnik SŠK