Slovenski festival sodobne krščanske glasbe Ritem Duha 2012

20.10.2012 ob 19:30 Maribor Glasba, Radio Ognjišče
Ritem duha - vir - www.donbosko.si Ritem duha - vir - www.donbosko.si

Radio Ognjišče in Salezijanski mladinski center Maribor (SMC Maribor) v soboto, 20. oktobra 2012, ob 19.30 v športni dvorani Zavoda Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru organizirata 11. festival krščanske duhovne ritmične glasbe Ritem Duha 2012.

Festival ima tri pomenljive vidike: v naš prostor prinaša nove avtorske popevke, ki imajo duhovno vsebino, povezuje avtorje tovrstne glasbe in združuje mlade in manj mlade poslušalce z vseh koncev Slovenije. Na letošnjem festivalu bodo nastopili naslednji izvajalci s skladbami:

  • 2RIBI5HLEBOV, Tak dan
  • Petra Hvala, Tvoje barve
  • Enzo Hrovatin, Jezus vate zaupam
  • Odkloplen Grega, Pot v življenje
  • Meta Horvat, Vem
  • Kanaan, Svet je čas
  • Petra Gorše, Brez besed
  • Projekt Canta!, Super Star

Žirijo bodo sestavljali: Antonio Tkalec, p. Janez Ferlež, dvojčici Prusnik, Agneza Levanić, Anton Arko ter Tadej Petreski. Festival bo možno spremljati tudi preko neposrednega prenosa Radia Ognjišče.


Pogled v zgodovino

Prvi festival, ki so ga leta 2002 soorganizirali Društvo dr. Antona Murka Hoče, Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče, je potekal pod imenom Festival duhovne ritmične glasbe. Festival pod imenom Ritem Duha danes organizirata Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče. Na minulih devetih festivalih se je predstavilo sto skladb, med katerimi so številne poslušalci vzeli za svoje.

1. festival – 2002

Na prvem festivalu se je v Unionski dvorani predstavilo dvanajst skladb. Nagrado strokovne žirije je prejela vokalna skupina Gloria s pesmijo Ritem srca. Nagrado občinstva in drugo nagrado strokovne žirije je prejela Julija Klajnščak za pesem Poleti, tretjo pa vokalna skupina Kor s pesmijo Bog je ljubezen.

2. festival – 2003

Na drugem festivalu se je v Festivalni dvorani Lent predstavilo dvanajst izvajalcev. Absolutna zmagovalka je bila Judita Kavčnik s pesmijo Vsa zemlja govori, saj so jo na prvo mesto postavili žirija in poslušalci. Drugo mesto je zasedla skupina Svetnik s skladbo Ti si ob meni, tretje pa Julija s skladbo O, moj Bog.

3. festival – 2004

V dvorani Leona Štuklja v Mariboru se je na tretjem festivalu predstavilo dvanajst skladb. Prvo nagrado strokovne žirije je prejela skupina Tvoj glas s pesmijo Življenje v tebi, drugo nagrado strokovne žirije je prejel p. Janez Ferlež OFMConv za skladbo Jezus je naša moč, tretjo pa skupina Nova zapoved s skladbo Zakaj. Občinstvo je navdušila skladba Vse je v tvojih rokah Odkloplenega Grega in dr. Primoža. Leta 2004 so nagrado prvič podelili tudi za najboljše besedilo skladbe Himna mladosti.

4. festival – 2005

Na četrtem Ritmu Duha je nastopilo deset izvajalcev novih skladb. Prvo nagrado strokovne žirije je dobila Petra Stopar za skladbo Tam nad oblaki, drugo Peter Januš za skladbo On je luč, tretjo pa Dominik s skladbo Krmar ljubezni. Občinstvo je nagradilo pesem skupine Trinitas z naslovom Vse si dal mi.

5. festival – 2006

Na petem festivalu se je predstavilo dvanajst skladb. Nagrajene so bile naslednje pesmi: Prvo nagrado strokovne žirije je prejela skupina Tvoj glas s skladbo Si kdaj, drugo skupina Kantus s skladbo Oče in tretjo Ingrid Müller s pesmijo Preproste besede. Nagrado občinstva je prejela Bojana Ivančič za pesem Odmev besed, nagrado za najboljše besedilo skupina Kantus za skladbo Oče, za najboljšega debitanta pa je bila nagrajena skupina Krik za izvedbo pesmi Če hočem ali ne.

6. festival – 2007

Predstavilo se je dvanajst skladb. Prvo nagrado je strokovna žirija podelila Petri Stopar za pesem Največja skrivnost; drugo nagrado strokovne žirije in nagrado za najboljše besedilo je dobila skupina Trinitas za skladbo Tvoja moč; tretjo nagrado strokovne žirije in nagrado za najboljšega debitanta pa je prejela Tina Gačnik – Tiana za pesem Knjiga vseh knjig. Prvo nagrado občinstva je dobila skupina Pot za Tvojo ljubezen.         

7. festival – 2008

Tudi na sedmem festivalu se je predstavilo deset skladb. Prvo mesto in nagrado občinstva ter nagrado za najboljše besedilo je prejela Manca Smolič za izvedbo pesmi z naslovom Naj bom kot luč; drugo mesto je kot zmagovalna pesem Ritma Duha 2008 po izboru žirije prejela skupina Tvoj glas za pesem Hočem, tretje mesto pa Tina Gačnik – Tiana za pesem Vedno naj se zgodi tvoja volja.

8. festival – 2009

Absolutna zmagovalka osmega festivala Ritem Duha, na katerem se je predstavilo deset skladb, je bila pesem Alfa in Omega, ki jo je zapela Tina Gačnik – Tiana. Pesem je prejela tudi nagrado za najboljše besedilo.

9. festival – 2010

Na devetem festivalu Ritem Duha je zmagala skupina Leriduss s pesmijo O, Moj Bog! Nagrada občinstva je osrečila Tino Gačnik – Tiano in Aleksa Volaska, ki sta v duetu zapela pesem Povejmo naglas! Nagrado za besedilo pesmi Včasih, ki jo je zapela Meta Horvat, je dobil Gregor Čušin.

10. festival – 2011

Festival Ritem Duha, ki je leta 2011 obrnil okroglo številko deset, je v vsem izpolnil pričakovanja. Žirija v sestavi: Rok Trkaj, Tina Kadunc - Tiana, Judita Karba, Sašo Mugerli, Robert Rolih in Simon Kociper je izbrala zmagovalno pesem Razlij ljubezen v izvedbi skupine Vocabella. Obiskovalci v dvorani so za svojo izbrali pesem Hrepenenje skupine Sij. Nagrado za besedilo pa je prejela pesem z naslovom Moj psalm avtorja Gregorja Čušina, ki jo je odpela Meta Horvat.


Dodatne informacije o festivalu Ritem Duha dobite pri Andreju Knezu v Salezijanskem mladinskem centru Maribor, GSM: 041/503–462, e-naslov: andrej.knez@smc–mb.net oz. na www.ritemduha.net.