Slomškov dan 2017

V soboto, 23. septembra 2017, je na Ponikvi potekal 14. Slomškov dan.

»Berite, in kar ste brali, dobro preudarite,« je svojim ljudem položil na srce bl. Slomšek že v času, ko je pisal Blažeta in Nežico v nedeljski šoli. 175 let je od prve izdaje tega učbenika za vse čase. Skozi uvodno predstavitev Blažeta in Nežice iz OŠ Ponikva smo se uglasili na dobro voljo in modrost, ki žarita iz naukov te knjige, o kateri je vredno preudarjati.

Modrost in lepota sta res večni in to se je odražalo skozi celoten program našega že 14. Slomškovega dneva, ki je potekal 23. septembra na Slomu in Ponikvi. Kadar modrost in lepota stopita skupaj, nastanejo žlahtne stvari in prav takšen, žlahten, je bil ta dan. Vse, kar smo poslušali, doživeli in okušali, je imelo pridih Slomškove modrosti in preudarnosti.

Uvodni Krst pri Savici, recital g. Anatola Šterna, nas je uglasil na lepoto Prešernove besede. Nagovor letošnjim nagrajencem, ki ga je imel g. Lojze Peterle, besede Slomškovih nagrajenk in dobitnice naziva častni član DKPS so izžarevale preprosto predanost delu: s. Darjana Toman delu za katehezo, ga. Marija Glinšek delu za otroke v vrtcu in v župniji, ga. Ana Nahtigal svetovanju, ga. Slavica Navinšek pa je bila prava borka za ohranitev in nadgradnjo šol. Seveda več o življenjskih poteh letošnjih nagrajenk preberite v reviji Vzgoja, tu pa naj nam zadošča vtis, ki ga tako utemeljitve priznanj kot besede dobitnikov naredijo na obiskovalce prireditve. Program je bil pretkan z zvokom pesmi uglašenega in zvenečega mozirskega družinskega zbora, ki je dal lepoti dogajanja še poseben lesk.

Vrh praznovanja je bila sveta maša, v kateri nas je ljubljanski škof dr. Franc Šuštar nagovoril z jasnimi vprašanji: »Kaj beremo mi, kaj naši mladi? Čemu verjamemo in ob katerih besedah preudarjamo in zorimo?

Slomškov dan je vsako leto posebno doživetje, ki si ga žal ne privošči veliko učiteljev, vzgojiteljev, katehetov ali staršev. Vsi, ki uživamo v njegovi žlahtnosti, pa vedno znova čutimo, da bl. Slomšek deluje med nami v tem dnevu, da deluje v življenju mnogih predanih pedagogov, predvsem in zagotovo tudi v življenju vsakoletnih Slomškovih nagrajencev.

Helena Kregar